Мишчевић отворила конференцију стручњака јавне управе из 40 земаља

25. мај 2023. | Београд

Мишчевић отворила конференцију стручњака јавне управе из 40 земаља

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић отворила је данас у Националној академији за јавну управу конференцију Мрежа института и школа за јавну управу у Централној и Источној Европи (NISPAcee), на којој ће присуствовати више од 200 експерата из области јавне управе из 40 земаља Европе и света.

У саопштењу Националне академије за јавну управу су навели да је Мишчевић рекла да су реформа јавне управе и дигитализација континуирани процеси и стратешка опредељења Владе Републике Србије.

Министарка за европске интеграције је додала да је Србија лидер у региону у области дигитализације јавне управе и да ће се у том правцу наставити, са циљем унапређења услуга усмерених ка грађанима. 

В.д. директора Националне академије за јавну управу Дејан Милетић истакао је да је велика част за Академију, али и за целу Србију, да буде домаћин овако изузетног скупа стручњака, чиме је Београд данас симболички постао европски центар јавне управе. 

Милетић је за Танјуг објаснио да се на конференцији NISPAcee окупио велики број стручњака и људи који се баве обукама у својим националним академијама сличног типа, као и да је конференција спој академског знања и практичне примене тих знања.

Према речима Милетића, Србија је тренутно регионални лидер у сфери дигитализације и у обукама кроз дигитализацију.

„Навешћу само податке Светске банке, која је сврстала Србију као четврту у Европи, једанаесту у свету у сфери дигитализације и електронске управе, односно свега онога што та дигитализација носи у ефикаснијем раду јавне управе и квалитетним услугама које пружа грађанима“, изјавио је Милетић. 

Учесницима конференције су се обратили и стални представник Програма Уједињених нација за развој у Србији Јакуп Бериш, као и помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу Јасмина Бенмансур. 

Главни циљ конференције јесте отварање могућности дијалога, размене искустава, идеја и примера добре праксе у циљу унапређења квалитета јавне управе, као и препознавање најважнијих изазова у овој области, закључено је у саопштењу Националне академије за јавну управу.

Извор: Танјуг