Miščević otvorila konferenciju stručnjaka javne uprave iz 40 zemalja

25. maj 2023. | Beograd

Miščević otvorila konferenciju stručnjaka javne uprave iz 40 zemalja

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević otvorila je danas u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu konferenciju Mreža instituta i škola za javnu upravu u Centralnoj i Istočnoj Evropi (NISPAcee), na kojoj će prisustvovati više od 200 eksperata iz oblasti javne uprave iz 40 zemalja Evrope i sveta.

U saopštenju Nacionalne akademije za javnu upravu su naveli da je Miščević rekla da su reforma javne uprave i digitalizacija kontinuirani procesi i strateška opredeljenja Vlade Republike Srbije.

Ministarka za evropske integracije je dodala da je Srbija lider u regionu u oblasti digitalizacije javne uprave i da će se u tom pravcu nastaviti, sa ciljem unapređenja usluga usmerenih ka građanima. 

V.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić istakao je da je velika čast za Akademiju, ali i za celu Srbiju, da bude domaćin ovako izuzetnog skupa stručnjaka, čime je Beograd danas simbolički postao evropski centar javne uprave. 

Miletić je za Tanjug objasnio da se na konferenciji NISPAcee okupio veliki broj stručnjaka i ljudi koji se bave obukama u svojim nacionalnim akademijama sličnog tipa, kao i da je konferencija spoj akademskog znanja i praktične primene tih znanja.

Prema rečima Miletića, Srbija je trenutno regionalni lider u sferi digitalizacije i u obukama kroz digitalizaciju.

„Navešću samo podatke Svetske banke, koja je svrstala Srbiju kao četvrtu u Evropi, jedanaestu u svetu u sferi digitalizacije i elektronske uprave, odnosno svega onoga što ta digitalizacija nosi u efikasnijem radu javne uprave i kvalitetnim uslugama koje pruža građanima“, izjavio je Miletić. 

Učesnicima konferencije su se obratili i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Jakup Beriš, kao i pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Jasmina Benmansur. 

Glavni cilj konferencije jeste otvaranje mogućnosti dijaloga, razmene iskustava, ideja i primera dobre prakse u cilju unapređenja kvaliteta javne uprave, kao i prepoznavanje najvažnijih izazova u ovoj oblasti, zaključeno je u saopštenju Nacionalne akademije za javnu upravu.

Izvor: Tanjug