Хвала ЕУ на подршци, пруга Ниш-Димитровград оживеће југоисток Србије

29. март 2024. | Пирот

Хвала ЕУ на подршци, пруга Ниш-Димитровград оживеће југоисток Србије

Председник Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге од Ниша до Димитровграда, на деоници Пирот - Суково, да је то веома значајан пројекат за југоисток Србије и захвалио ЕУ на подршци. Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре такође су учествовали у обиласку радова.

„Било је незамисливо да урадимо аутопут до бугарске границе. Знамо колико смо се деценијама мучили кроз Сићевачку клисуру, знамо на жалост  колико смо живота ту изгубили. Данас сви користе аутопут и мислим да ниједну већу трагедију нисмо имали", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је уз подршку ЕУ изграђен и гасни интерконектор са Бугарском и захвалио бугарским партнерима што смо могли да изградимо и Балкански ток, као и представницима ЕУ.

„Могао бих да стичем политичке поене колико хоћете да кажем нешто лоше, али ја морам да кажем да дугујем огромну захвалност Европској унији и Европској комисији, њиховим представништву у Београду, јер су ти људи нама донели изузетно велики новац да би наша Србија била развијенија и била боље место за живот", рекао је Вучић.

Истакао је да ћемо са ЕУ заједно градити и брзу пругу Београд-Ниш, као и железничку обилазницу око Ниша, која ће много значити за тај град.

То су огромне промене за нашу земљу, додао је Вучић и поручио да зато морамо стално да градимо нове путеве, нове логистичке центре, нове пруге и друго.

Вучић је рекао да је важна европска агенда раста за нашу земљу и реформе за јединствено европско тржиште.

„Агенда реформских процеса која треба да нас доведе до јединственог европског тржишта, да дођемо до јединственог европског тржишта за нас је много тешко у овом тренутку. Ми смо се ту са разним чудима и триковима служили у прошлости", рекао је Вучић.

Као пример је навео прелевмане за заштиту домаћих пољопривредника, што ускоро неће више бити могуће.

„У једном тренутку то више неће моћи све тако како сам се ја борио за нашу земљу, они би могли да кажу како сам њих варао. Мислим да морамо да имамо снажну земљу која може да буде део јединственог тржишта. И ако неко то може да буде у будућности са Западног Балкана, а без озбиљних негативних последица и уз много фантастичних и добрих последица, онда је то Србија. И ја се много више уздам у ту врсту реформске агенде, у ту врсту добијања могућности за зелене коридоре и  потпуно слободно кретање људи, капитала, услуга, него у сам новац", рекао је Вучић.

Каже да поред европских грантова, то јест бесповратних средстава, добијамо и повољне кредите.

Вучић је истакао да у Србији јавни дуг неће прећи ниво од 55 одсто БДП-а иако у неким земљама ЕУ тај проценат иде и до 240 одсто.

Председник је рекао да ћемо морати да реконструишемо и барску пругу на делу од Ваљева до Врбнице на црногорској граници и да ће та пруга подићи тај део земље.

„Морамо да урадимо и око Крагујевца. Шта ћемо да радимо када Стелантис за који месец крене да производи (електричне) аутомобиле. Ми морамо и око Минд парка да направимо ту пругу, да буде бржа и боља него што смо планирали. Да спојимо Крагујевац како са Краљевом, тако и Чачком и овамо ка Ужицу, али морамо и са Београдом да то буде неупоредиво брже него што је био случај до данас", навео је Вучић.

Говорећи о условима задуживања у Европи он је рекао да је еурибор још висок и додао да се очекује његов пад када Европска централна банка почне да смањује камате, што се очекује о октобру или новембру.

Тада ће европски зајмови бити повољнији, додао је Вучић.

„Јуче сам добио информацију на неколико места да су нам се вратили лекари, чак и са много деце које имају у иностранству, неки су од њих најбољи хирурзи, ендокринолози, брачни парови из Шведске и Америке. Много сам срећан због таквих вести и позивам све људе да се врате у своју Србију, јер је могуће пристојно зарађивати и релативно лепо живети у нашој Србији и да наставимо да градимо заједно", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг