Мишчевић: Без дискриминације грађана

17. новембар 2023. | Београд

Мишчевић: Без дискриминације грађана

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић оценила је данас да се предлогом Европске комисије о укидању виза за грађане на Косову и Метохији, којима пасоше издаје Координациона управа МУП-а Србије, спречава дискриминација и потврђује да је право на слободу кретања једно од основних права Европске уније.

Мишчевић је у писаној изјави навела да Србија дуго ради са Европском комисијом, нарочито са комесарком Илвом Јохансен, на припреми предлога Уредбе којом се из визног режима ЕУ изузимају грађани са пасошима издатим у Координационој управи.

„Када буде коначно одлука донета, јер је ово предлог Комисије који се сада усаглашава са Европским парламентом и Саветом ЕУ, она ће омогућити да се визни режим укине и за оне грађане Србије који имају пасоше издате у Координационој управи“, рекла је Мишчевић.

Она је нагласила да ће тако заправо сви који поседују српске пасоше моћи слободно, без виза, да путују у државе чланице ЕУ, али и у Норвешку, Исланд, Швајцарску и Лихтенштајн.

„Очекујемо да процес усаглашавања европских институција око ове одлуке буде завршен у наредних пар месеци, када би одлука требало да буде усвојена и да одмах ступи на снагу“, закључила је Мишчевић.

Извор: ФоНет