Мишчевић: Климатске промене сви осећамо, ниједна држава не може сама против њих

18. септембар 2023. | Београд

Мишчевић: Климатске промене сви осећамо, ниједна држава не може сама против њих

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и амбасадорка Немачке Анке Конрад отвориле су данас изложбу фотографија на Калемегдану, на којима је приказана сарадња и помоћ Немачке Србији у заштити животне средине и климе.

Мишчевић је том приликом изјавила да климатске промене нису више само приче футуролога и људи који се баве пројекцијом будућности, већ су постале нешто што сви осећамо, и истакла је да ниједна држава не може самостално да се бори против њих.

„Ми данас говоримо о борби против климатских промена коју заједнички воде Србија уз помоћ ЕУ и њених држава чланица, конкретно Савезне Републике Немачке“, рекла је Мишчевић.

Она је најавила да ће посетиоци на панелима са фотографијама моћи да виде неке од најважнијих пројеката такве помоћи.

„Поменули смо питање већег коришћења воде као замене за угаљ за грејање, па ћете видети како је обновљена хидроелектрана Зворник, како су јој појачани капацитети. Видећете и различите пројекте водоснабдевања и пречишћавања воде у неким од општина у Србији, који омогућавају здраву, чисту, пијаћу воду за више од један и по милион грађана. Биомаса, као нови вид енергије која замењује угаљ је такође један од пројеката на коме успешно радимо, уз обнављање система даљинског грејања у 23 града у Србији за пола милиона домаћинстава“, рекла је Мишчевић.

Она је навела да климатска промена има и свој средњорочни циљ, а то је постићи енергетску ефикасност, на чему и Београд и Србија покушавају да ураде пуно.

„То је јачање енергетске ефикасности, најпре у зградама које су део институција Владе или градова, али и домаћинстава, јер је подстицање и давање субвенција за енергетску ефикасност у изградњи једна од важнијих активности наше сарадње“, рекла је Мишчевић.

Она се захвалила немачкој организацији за сарадњу "ГИЗ" и немачкој банци КфW на помоћи и сарадњи на овим пројектима.

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад изјавила је на отварању изложбе да су климатске промене данас највећи светски проблем и да Србија има подршку Немачке у борби против њих.

„Климатске промене су највећи глобални изазов нашег доба, угрожавају животну средину, природу и наше здравље. Због њих је и привреда принуђена да промени начин размишљања. Међутим, нисмо још довољно припремљени за њих“, рекла је Конрад.

Она је подсетила да су све чешћа појава у Европи екстремни временски услови, као што су врућине, јаке кише, поплаве и невреме.

„Сви се сећамо јаких олуја у Београду, Војводини и целом региону Западног Балкана које су начиниле огромну штету. Ниједна земља овог света не може и не мора да се сама суочава са климатском кризом“, сматра Конрад.

Она је рекла да Немачка годинама подржава Србију, не само у томе да се изађе на крај последицама климатске кризе, већ и да води активну борбу против њих. 

„Реч је о заустављању производње електричне енергије из угља. Реч је о побољшању квалитета ваздуха. Реч је о стварању алтернативе да би се смањила емисија ЦО2, и да би се здравствени ризици за становништво свели на најмању могућу меру“, навела је Конрад.

Према њеним речима, ова изложба је прилика да се посетиоци информишу о немачком ангажовању у Србији у циљу побољшања квалитета ваздуха, спречавању настанка отпада и обезбеђивању чисте пијаће воде.

Отварању изложбе су присуствовали и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил и амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач.

Изложба ће бити отворена наредне четири недеље, на панелима изнад Малог степеништа на Калемегдану.

Извор: Танјуг