Немачким фестивалом у Крагујевцу обележен значајан јубилеј

16. септембар 2023. | Крагујевац

Немачким фестивалом у Крагујевцу обележен значајан јубилеј

Прослава јубилеја више од 20 година Немачко-српске развојне сарадње ове суботе у Крагујевцу протекла је у изванредној атмосфери. Овај јединствени догађај организовали су Амбасада Савезне Републике Немачке, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Немачка развојна банка (КфW), уз подршку Града Крагујевца. 

Организатори манифестације су се посебно потрудили да припреме разноврстан иновативни, едукативни и културно-забавни програм за све генерације. Присутнима су добродошлицу пожелели Њена екселенција, амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији госпођа Анке Конрад, као и министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и градоначелник Града Крагујевца Никола Дашић. 

Амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији госпођа Анке Конрад истакла је том приликом да је у оквиру развојне сарадње, немачка страна за Србију издвојила више од 2,5 милијарди евра, и да је на тај начин Немачка постала најважнији билатерални партнер Србије. 

„Наша три тежишта су „привреда и запошљавање“, „клима и енергетика“, као и „добро управљање“ – по нама, све три области трасирају пут за успешну Србију која може да одговори изазовима 21. века, да постане део заједнице ЕУ и да постепено побољшава услове живота њених грађана и грађанки“, нагласила је амбасадорка Конрад.  

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић је у свом обраћању истакла да је Република Србија неизмерно захвална Немачкој на досадашњој помоћи и да је спремна да и убудуће овом сарадњом доприноси европским стандардима и вредностима.

„Двадесет година успешне развојне сарадње донело је заиста много и Србији, али и Немачкој: важно партнерство и разгранату сарадњу у свим сегментима економије и друштва. Са око 2,3 милијарде евра досадашње помоћи, више од два милиона грађана Србије има боље снабдевање водом и струјом, боље се греје зими; отворено је на хиљаде радних места, посебно у сеоским срединама, и она која су омогућила запошљавање Рома; реформисане су средње стручне школе на такав начин да је 60 одсто ученика добило посао у струци шест месеци након стицања дипломе. Резултат је бржи развој привреде у Србији и наш напредак у процесу европских интеграција, а тиме доприносимо циљу да Европска унија достигне идеал уједињене, безбедне и развијене Европе“, нагласила је министарка Мишчевић.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да је Град Крагујевац у сарадњи са ГИЗ-ом реализовао до сада различите пројекте. Један од пројеката је дуални образовни програм у Средњој техничкој школи који помаже у обуци ученика за потребе локалне привреде. Поред тога, реализован је и пројекат фокусиран на енергетску ефикасност у јавним зградама, укључујући школе. Крагујевац такође ради на имплементацији Националне стратегије за инклузију Рома и развио је низ интегрисаних мера за подршку социјалном и економском укључивању ове мањинске групе. 

Крагујевац може да послужи као модел за друге локалне самоуправе у Србији и верујем да смо управо због тога и изабрани за домаћина манифестације 20+ година Немачко-српске развојне сарадње“, закључио је градоначелник Дашић.

На централној бини смењивале су се плесне и музичке групе, а посетиоци су заинтересовано обилазили штандове, на којима су могли да се упознају са кључним достигнућима и пројектима Немачко-српске развојне сарадње спроведеним у Крагујевцу и у Србији, али и да учествују у многим занимљивим активностима на тему екологије и одрживости. Гости су посебно уживали у немачким кулинарским специјалитетима, као и у бројним поклонима који су том приликом подељени. 

Цео догађај био је у знаку одрживости и заштите животне средине, а у току манифестације у Дечијем кутку се градио хотел за инсекте, који је потом свечано инсталиран у Великом парку као поклон Граду Крагујевцу од немачких партнера, али и као симболичан почетак предстојеће манифестације Климатска недеља коју Немачка организује у Србији. Добра музика, укусна храна и пиће, радионице за децу, наградна томбола у оквиру које је срећним добитницима поклоњено 10 бицикала и бројни други садржаји допринели су томе да овај догађај у славу пријатељских односа двеју земаља, Немачке и Србије, постане незаборавна успомена за све посетиоце.  

Извор: Амбасада Савезне Републике Немачке