Влада усвојила Националну стратегију за борбу против корупције до 2028. године

25. јул 2024. | Београд

Влада усвојила Националну стратегију за борбу против корупције до 2028. године

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Националну стратегију за борбу против корупције за период од 2024. до 2028. године, имајући у виду потребу да се процеси усмерени на спречавање и борбу против корупције планирају и уреде на свеобухватан и системски начин.

Усвајање Националне стратегије показује да се Србија налази на путу јасног циља и чврстог опредељења спречавања и елиминисања корупције у највећој могућој мери.

Овим документом су, као ризичне, обухваћене области полиције, здравства, образовања, локалне самоуправе, грађевинарства, финансирања политичких активности, пореза и царина, јавних набавки, приватизације и јавних предузећа, док су области заштите узбуњивача и лобирање заступљене у оквиру ових области.

Спровођење Националне стратегије допринеће испуњавању 14 прелазних мерила за Поглавље 23 – Правосуђе и основна права, а када је реч о репресивним мерама, ова стратегија упућује на израду анализе потреба за изменама и допунама Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и унапређењу резултата истрага, процесуирања кривичних дела корупције, повећању броја осуђујућих пресуда и одузете имовине проистекле извршењем коруптивних кривичних дела.

Прва Национална стратегија за борбу против корупције усвојена је 2005. године, а у годинама које су следиле и низ других докумената,  као и Оперативни план за спречавање корупције у областима од посебног ризика, који представља преглед свих антикорупцијских политика од 2005. године.

На седници је усвојен Интегрисани национални енергетски и климатски план Републике Србије за период до 2030. године са визијом до 2050. године, као кључни стратешки документ којим се дефинишу стратешки циљеви и динамика њиховог остваривања у процесу енергетске транзиције.

Политике и мере за остваривање циљева овог плана груписане су у пет кључних димензија: декарбонизација, која обухвата емисије гасова с ефектом стаклене баште и обновљиве изворе енергије, енергетска ефикасност, енергетска сигурност, унутрашње енергетско тржиште и истраживање, иновације и конкурентност.

Извор: Влада Републике Србије