Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. godine

25. jul 2024. | Beograd

Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. godine

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2024. do 2028. godine, imajući u vidu potrebu da se procesi usmereni na sprečavanje i borbu protiv korupcije planiraju i urede na sveobuhvatan i sistemski način.

Usvajanje Nacionalne strategije pokazuje da se Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri.

Ovim dokumentom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizacije i javnih preduzeća, dok su oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje zastupljene u okviru ovih oblasti.

Sprovođenje Nacionalne strategije doprineće ispunjavanju 14 prelaznih merila za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, a kada je reč o represivnim merama, ova strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela.

Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije usvojena je 2005. godine, a u godinama koje su sledile i niz drugih dokumenata,  kao i Operativni plan za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, koji predstavlja pregled svih antikorupcijskih politika od 2005. godine.

Na sednici je usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije za period do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine, kao ključni strateški dokument kojim se definišu strateški ciljevi i dinamika njihovog ostvarivanja u procesu energetske tranzicije.

Politike i mere za ostvarivanje ciljeva ovog plana grupisane su u pet ključnih dimenzija: dekarbonizacija, koja obuhvata emisije gasova s efektom staklene bašte i obnovljive izvore energije, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Izvor: Vlada Republike Srbije