Грант ЕУ за потопљену флоту

18. јул 2024. | Београд

Грант ЕУ за потопљену флоту

После више од 80 година колико је немачка флота из Другог светског рата лежала на дну Дунава, код Прахова, почиње вађење 21 пловила, односно прва четири до краја ове године, речено је данас на конференцији за новинаре приликом потписивања гранта Европске уније (ЕУ) од 15,85 милиона евра, у оквиру пројекта „Рајнско – Дунавски коридор“.

Споразум су, у Влади Србије, потписали министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и потпредседник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) задужен за Западни Балкан Роберт Де Грот, у присуству шефа Делегације ЕУ Емануела Жиофреа.

Мишчевић је рекла да се вађењем потопљене немачке флоте из Дунава омогућава пловност Дунава, унапређење речног саобраћаја, заштита животне средине, а укупна вредност пројекта је око 31 милион евра, па ће остатак новца бити обезбеђен кроз повољан кредит Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Дуго је требало да почнемо, али у другој половини године се очекује да се почне са вађењем 21 пловила, односно прва четири већ до краја године, рекла је она.

Потпредседник ЕИБ задужен за Западни Балкан Роберт Де Грот истакао је да се у овом пројекту комбинују грантови и повољни кредити и такав финансијки пакет ће допринети земље.

Према његовим речима, ЕИБ је до сада обезбедио три милијарде евра за транспортни сектор у Србији.

Овај пројект ће омогућити пловност Дунава, учинити ефикаснијим водни саобраћај, који је са железничким еколошки прихватљивији од друмског и смањује се угљенични отисак, рекао је Де Грот.

Жиофре је рекао да је ово још један пројекат којим се гради европска будућност Србије, подсећајући да је и ЕУ настала као мировни пројекат кроз сарадњу после Другог светског рата.

Некада морамо решавати неке проблеме из прошлости, како бисмо напредовали ка просперитетнијој будућности, констатовао је Жиофре и оценио да Србија овим пројектом гради модерну мрежу путева, односно унапређује пловност Дунава.

Дунав је наше заједничко наслеђе и наша заједничка просперитетна будућност, додао је.

Министар Горан Весић је подсетио да је немачка флота на Дунаву бројала око 200 бродова, па је са доласком Црвене армије, њихов командат решио да потопи те бродове.

Свега неколико их је извађено, а ово је све трајало због бројних проблема, јер су бродови потапани са оружјем, муницијом, истакао је Весић.

Он је захвалио ЕУ на гранту, указујући да у Србији раде бројне компаније страних држава, али ниједна од њих не даје грантове као што то чини Унија.

Тај новац који дају Србији видим као њихову јасну жељу да нам кажу да је Србија део ЕУ, да смо заједно један простор, истакао је Весић подсећајући на подршку ЕУ за изградњу железничке пруге до Ниша, односно од Ниша до Димитровграда.

Спремни смо за вађење четири пловила до краја године, не знамо у каквом су стању, али видећемо када то крене, рекао је Весић.

Извор: Фонет