Grant EU za potopljenu flotu

18. jul 2024. | Beograd

Grant EU za potopljenu flotu

Posle više od 80 godina koliko je nemačka flota iz Drugog svetskog rata ležala na dnu Dunava, kod Prahova, počinje vađenje 21 plovila, odnosno prva četiri do kraja ove godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja granta Evropske unije (EU) od 15,85 miliona evra, u okviru projekta „Rajnsko – Dunavski koridor“.

Sporazum su, u Vladi Srbije, potpisali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) zadužen za Zapadni Balkan Robert De Grot, u prisustvu šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea.

Miščević je rekla da se vađenjem potopljene nemačke flote iz Dunava omogućava plovnost Dunava, unapređenje rečnog saobraćaja, zaštita životne sredine, a ukupna vrednost projekta je oko 31 milion evra, pa će ostatak novca biti obezbeđen kroz povoljan kredit Evropske investicione banke (EIB).

Dugo je trebalo da počnemo, ali u drugoj polovini godine se očekuje da se počne sa vađenjem 21 plovila, odnosno prva četiri već do kraja godine, rekla je ona.

Potpredsednik EIB zadužen za Zapadni Balkan Robert De Grot istakao je da se u ovom projektu kombinuju grantovi i povoljni krediti i takav finansijki paket će doprineti zemlje.

Prema njegovim rečima, EIB je do sada obezbedio tri milijarde evra za transportni sektor u Srbiji.

Ovaj projekt će omogućiti plovnost Dunava, učiniti efikasnijim vodni saobraćaj, koji je sa železničkim ekološki prihvatljiviji od drumskog i smanjuje se ugljenični otisak, rekao je De Grot.

Žiofre je rekao da je ovo još jedan projekat kojim se gradi evropska budućnost Srbije, podsećajući da je i EU nastala kao mirovni projekat kroz saradnju posle Drugog svetskog rata.

Nekada moramo rešavati neke probleme iz prošlosti, kako bismo napredovali ka prosperitetnijoj budućnosti, konstatovao je Žiofre i ocenio da Srbija ovim projektom gradi modernu mrežu puteva, odnosno unapređuje plovnost Dunava.

Dunav je naše zajedničko nasleđe i naša zajednička prosperitetna budućnost, dodao je.

Ministar Goran Vesić je podsetio da je nemačka flota na Dunavu brojala oko 200 brodova, pa je sa dolaskom Crvene armije, njihov komandat rešio da potopi te brodove.

Svega nekoliko ih je izvađeno, a ovo je sve trajalo zbog brojnih problema, jer su brodovi potapani sa oružjem, municijom, istakao je Vesić.

On je zahvalio EU na grantu, ukazujući da u Srbiji rade brojne kompanije stranih država, ali nijedna od njih ne daje grantove kao što to čini Unija.

Taj novac koji daju Srbiji vidim kao njihovu jasnu želju da nam kažu da je Srbija deo EU, da smo zajedno jedan prostor, istakao je Vesić podsećajući na podršku EU za izgradnju železničke pruge do Niša, odnosno od Niša do Dimitrovgrada.

Spremni smo za vađenje četiri plovila do kraja godine, ne znamo u kakvom su stanju, ali videćemo kada to krene, rekao je Vesić.

Izvor: Fonet