Подршка Пољске чланству Србије у ЕУ

23. мај 2023. | Београд

Подршка Пољске чланству Србије у ЕУ

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић састала се данас са делегацијом Одбора за послове ЕУ пољског Сејма, коју је предводио председник тог парламентарног одбора Кацпер Плажијски.

Мишчевић је са делегацијом разговарала о главним реформским изазовима на путу наше државе ка чланству у ЕУ, о билатералној сарадњи са Пољском и подршци коју та земља пружа Србији у процесу европске интеграције.

Министарка је том приликом представила најважније елементе кључних  реформи које се сада спроводе у Србији, посебно у области владавине права, али и реформе у вези са енергетском диверсификацијом.

Тема разговора био је и дијалог Београда и Приштине и настојање Србије да се, више од десет година од потписивања Бриселског споразума, формирањем Заједнице српских општина (ЗСО) обезбеди колективна правна заштита Срба на Косову и Метохији.

Мишчевић је саговорнике обавестила о позицији Србије у односу на рат у Украјини, посебно о чврстом ставу о неизбегавању санкција које је ЕУ увела, као и нивоом усклађености са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Плажијски је изјавио да Пољска снажно подржава чланство Србије и Западног Балкана у ЕУ, јер без проширења Уније нема ни партнерског успешног суочавања са изазовима данашњице.

Он је посебно истакао и да се на традиционалном пријатељству грађана Пољске и Србије темељи и снажна подршка нашој држави на путу ка чланству у ЕУ.

Плажијски је указао на важност успешних економских реформи које Србија спроводи и које, како је рекао, треба да буду праћене и јачањем медијског плурализма и владавине права.

Он је нагласио да је борба против корупције један од највећих резултата пољске транзиције и указао на могућност сарадње и размене искустава у овој области.

Саговорници су постигли сагласност о томе да је за односе двеју држава важна и успешна политика Србије у заштити права националних мањина, међу којима и пољске, која је заснована на поштовању потреба мањинских група и њиховом учешћу у изградњи европске будућности наше земље.

Такође, разговарано је и о сарадњи Србије и Пољске у преносу искустава у процесу интеграције, у области реформи сектора енергетике, али и областима заштите животне средине и пољопривреде, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

Фото и видео: Танјуг