Podrška Poljske članstvu Srbije u EU

23. maj 2023. | Beograd

Podrška Poljske članstvu Srbije u EU

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević sastala se danas sa delegacijom Odbora za poslove EU poljskog Sejma, koju je predvodio predsednik tog parlamentarnog odbora Kacper Plažijski.

Miščević je sa delegacijom razgovarala o glavnim reformskim izazovima na putu naše države ka članstvu u EU, o bilateralnoj saradnji sa Poljskom i podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u procesu evropske integracije.

Ministarka je tom prilikom predstavila najvažnije elemente ključnih  reformi koje se sada sprovode u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava, ali i reforme u vezi sa energetskom diversifikacijom.

Tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine i nastojanje Srbije da se, više od deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) obezbedi kolektivna pravna zaštita Srba na Kosovu i Metohiji.

Miščević je sagovornike obavestila o poziciji Srbije u odnosu na rat u Ukrajini, posebno o čvrstom stavu o neizbegavanju sankcija koje je EU uvela, kao i nivoom usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Plažijski je izjavio da Poljska snažno podržava članstvo Srbije i Zapadnog Balkana u EU, jer bez proširenja Unije nema ni partnerskog uspešnog suočavanja sa izazovima današnjice.

On je posebno istakao i da se na tradicionalnom prijateljstvu građana Poljske i Srbije temelji i snažna podrška našoj državi na putu ka članstvu u EU.

Plažijski je ukazao na važnost uspešnih ekonomskih reformi koje Srbija sprovodi i koje, kako je rekao, treba da budu praćene i jačanjem medijskog pluralizma i vladavine prava.

On je naglasio da je borba protiv korupcije jedan od najvećih rezultata poljske tranzicije i ukazao na mogućnost saradnje i razmene iskustava u ovoj oblasti.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je za odnose dveju država važna i uspešna politika Srbije u zaštiti prava nacionalnih manjina, među kojima i poljske, koja je zasnovana na poštovanju potreba manjinskih grupa i njihovom učešću u izgradnji evropske budućnosti naše zemlje.

Takođe, razgovarano je i o saradnji Srbije i Poljske u prenosu iskustava u procesu integracije, u oblasti reformi sektora energetike, ali i oblastima zaštite životne sredine i poljoprivrede, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Foto i video: Tanjug