Прослава Дана Интеррег сарадње уз пројекат GRASSLANDBIRDS

14. октобар 2024. | Засавица

Прослава Дана Интеррег сарадње уз пројекат GRASSLANDBIRDS

5. октобра 2024. године прослављен је Дан Интеррег сарадње у оквиру пројекта GRASSLANDBIRDS. Овај успешан догађај је био организован у Специјалном резервату природе Засавица, 90 км западно од Београда.

Сваке године, 21. септембар је посвећен прослави сарадње кроз званични Дан Интеррег сарадње. Догађаји који промовишу Интеррег програме, пројекте и њихов утицај често трају недељама након овог датума. Због интензивних обавеза везаних за уговарање и почетак реализације 56 нових пројеката у оквиру Интеррег VI-А ИПА Мађарска-Србија програма, нисмо били у могућности да организујемо посебан догађај за Дан сарадње током 2024. године. Уместо тога, одлучили смо да учествујемо на догађају у оквиру ново-уговореног пројекта GRASSLANDBIRDS, који се тематски и временски одлично уклопио у овогодишњу централну тему – Европске вредности које превазилазе границе.

Наш прекогранични програм сарадње одувек је неговао храбре и иновативне приступе. Ове године смо желели да пронађемо пројекат који превазилази границе на јединствен начин, те нам је орнитолошки пројекат GRASSLANDBIRDS, одмах нам је привукао пажњу. Са пуним називом „Заједничке акције са волонтерима и подизање свести јавности о заштити птица панонских травњака“, пројекат реализује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са Мађарским друштвом за заштиту птица и природе (BirdLife Hungary). Међу бројним планираним активностима, пројекат је организовао догађај током Европског викенда посматрања птица, позвавши представнике нашег Програма да присуствују фасцинантној јесењој миграцији птица.

У ово доба, милиони птица напуштају своја гнездилишта у Европи и селе се ка зимовалиштима на Медитерану или Африци. Србија и Мађарска, са својим богатим заштићеним подручјима, налазе се на главној рути миграција, чинећи наш прекогранични регион идеалним местом за посматрање великог броја птичјих врста, често и већег него током сезоне гнежђења.

Централни догађај посматрања птица, један од готово 30 одржаних у Србији током викенда 5-6. октобра, одржан је у Специјалном резервату природе Засавица, 90 км западно од Београда. Наш Програм су представљали Санда Шимић, в.д. помоћника министра у Министарству за европске интеграције Републике Србије, које делује као Национално тело нашег Програма, и Дејан Вујиновић наш менаџер за комуникације. Током уводних говора, они су се придружили су се Милану Ружићу, директору Друштва за заштиту и проучавање птица Србије који уједно обавља и дужност GRASSLANDBIRDS пројектног менаџера, и теренском координатору-орнитологу Вилмошу Баркачију. Представници нашег Програма су нагласили значај прекограничне сарадње, тренутни статус Програма, односно како се ова пројектна активност савршено уклопила у овогодишњу тему Дана Интеррег сарадње.

Догађај је обухватао три кључне активности: прстеновање птица, предавање о Специјалном резервату природе Засавица и неколико једно и по до трочасовних тура посматрања птица. Иако је време било кишовито, више од 100 људи је присуствовало, укључујући и много деце која су била одушевљена светом птица и дивљином. Прстеновање птица су стручно водили орнитолози Мирослав Дудок, који је уједно и научни координатор пројекта, и Марко Шћибан. Занимљиво предавање одржао је Михајло Миша Станковић, искусни представник Резервата природе Засавица. Атмосфера је била породична и пријатна, а активности су биле професионално организоване и обиловале су корисним информацијама. Било је инспиративно видети посвећеност орнитолога и придружити се заједници љубитеља птица, макар на један дан. Било је право задовољство бити део овог догађаја и постати члан светске породице посматрача птица.