Одбор за европске интеграције позитивно о Предлогу закона о успостављању и функционисању система за управљање кохезионом политиком

11. октобар 2024. | Београд

Одбор за европске интеграције позитивно о Предлогу закона о успостављању и функционисању система за управљање кохезионом политиком

Одбор за европске интеграције данас је усвојио, након расправе, Предлог закона о успостављању и функционисању система за управљање кохезионом политиком. Задатак му је да припреми Србију за чланство, усклади рад институција од локалног до републичког нивоа и омогући коришћење европских фондова. 

Пред парламентарним Одбором за европске интеграције законски предлог представила је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, истичући да се закон доноси овако рано јер је реч о веома сложеном систему, као и о фодновима који су осам до десет пута већи него претприступни. 

„Ми се са ИПА фондовима, заправо, припремамо и учимо“, рекла је министарка, истичући да је ЕУ последњим буџетом за кохезиону политику издвојено 378 милијарди евра. Како је напоменула, спровођење овог закона подразумева „спуштање“ до нивоа локалних самоуправа. 

Посланици су на седници Одбора изразили бојазан од злоупотреба, уз дилему да ли је сада прави моменат за доношење тог закона. 

„Ја сам пресекла. Крива сам и инсистирала сам да овај предлог закона буде пред Владом. Мислила сам да је сада добро време да кренемо у ову причу и згазимо у дубоку воду“, рекла је Мишчевић. 

Она је оценила да ће Србији требати времена за поставку и прилагођавања институција. Мишчевић је нагласила да о трошењу европских средстава постоји контрола Министарства финансија. Од досадашње 4,2 милијарде евра из европских фондова ниједан цент не може да се занемари у контроли средстава, па су поједини случајеви завршили и пред судом да би се утврдило има ли злоупотреба. 

После расправе Одбор за европске интеграције је усвојио Предлог закона. 

Извор: Фонет