Спајање Београда и Будимпеште

10. октобар 2024. | Београд

Спајање Београда и Будимпеште

Изложба фотографија „Примењена носталгија: Београд-Будимпешта“ отворена је вечерас у Европској кући у Београду, а приказана су дела српске фотографкиње Анђеле Стевановић Живковић и њене мађарске колегинице Ане Јулије Молнар.

Живковић је снимала фотографије у Будимпешти, а Молнар у Београду, да покажу свој доживљај, а министарка за европске интеграције у Влади Србије Тања Мишчевић је, отварајући изложбу, истакла да је тиме направљена веза грађана два главна града и њихових улица и да се види сличност Дунава, који повезује и Београд и Будимпешту.

Она је истакла да је различитост у односу на претходне изложбе, које су повезивале Београд са европским престоницама, ново искуство Србије у процесу европских интеграција, који није стао, него је „напротив, јако жив“.

Мишчевић је подсетила да је Влада усвојила агенду о приступању, која додатно стимулише да се направе јако важни и тешки кораци ка чланству у ЕУ, и захвалила Мађарској што је као приориотет свог председавања ЕУ ставила на Западни Балкан.

Она је најавила да је циљ Србије да у наредних неколико месеци отвори Кластер 3 о приступању ЕУ, јер има довољно елемената за то.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре честитао је Србији на усвајању Реформске агенде, јер је то врло битан корак у евроинтеграцијама, који ће дати замајац у том процесу.

„То ће помоћи да покренемо ствари у правом смеру. Србија и ЕУ деле исту прошлост, а треба да делимо и исту будућност“, поручио је Жиофре.

Амбасадор Мађарске у Београду Јожеф Мађар указао је да два народа и земље толико тога повезује и толико заједничког имају, да жели да Србија што пре постане чланица ЕУ, за шта се његова земља, која тренутно председава ЕУ, залаже.

„Желимо да за време председавања Мађарске Србија иде напред и да не сме да стане на том путу“, нагласио је он.

Мађар је напоменуо да његова земља не жели да „промаши“ још три године, колико се са Србијом није на међувладиним комисијама са ЕУ преговарало о процесу приступања, и да сматра да се то мора променити.

Коауторка изложбе Стевановић Живковић рекла је да је најзахтевнији део пројекта био како од 600 фотографија изабрати оне које треба представити на изложби.

„Ово није само приказ градова, него и путовање кроз емоције и рефлексије које их спајају“, истакла је она.

Извор: Фонет

Фото: Драгана Удовичић