Отворен ликовни конкурс за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2025. годину „Нове технологије за бољи свет!"

09. октобар 2024. | Београд

Отворен ликовни конкурс за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2025. годину „Нове технологије за бољи свет!"

ЕУ ПРО Плус програм је данас отворио наградни ликовни конкурс за ученике и ученице средњих школа и гимназија из 99 градова и општина у регионима Шумадије и западне и jужне и источне Србије на тему „Нове технологије за бољи свет”. Конкурс се, уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Министарства за европске интеграције, традиционално организује већ петнаест година за редом са циљем да међу младима подстакне креативност и мотивише их да буду ангажовани у својим заједницама.

Овогодишња тема, која прати одлуку Европске комисије да 2025. годину прогласи за Европску годину образовања о дигиталном грађанству, позива средњошколце да кроз свој таленат и креативност истраже и ликовно прикажу како дигиталне вештине и нове технологије могу унапредити живот људи и трансформисати свет око нас. Било да је реч о унапређењу индустрије, заштити животне средине, ефикаснијем коришћењу ресурса, развоју медицине или образовању које постаје доступно свима и прилагођено индивидуалним потребама, учесници конкурса имају прилику да визуализују свој поглед на дигиталну будућност.

Посебна пажња посвећена је одговорном понашању на друштвеним мрежама, односно коришћењу дигиталне технологије на паметан, безбедан и одговоран начин, уз поштовање других и заштиту од ризика.

„Младе генерације одрастају уз друштвене мреже и нове технологије, а ЕУ ПРО Плус их овим ликовним конкурсом позива да кроз своје радове покажу како ти алати могу допринети стварању бољег, напреднијег и повезанијег света за све нас,” истакла је Оливера Костић, менаџерка ЕУ ПРО Плус програма. Додала је да је ово одлична прилика за ученике и ученице и њихове професоре и професорке да заједно размисле о томе како паметна технологија може унапредити учење, али и о друштвено ангажованим идејама које користе нове технологије да би унапредиле животно окружење.

Ђаци ће, као и шира јавност, за најбоље радове моћи да гласају онлајн, на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус, и тако одаберу 12 радова из уже конкуренције од 20 радова, које претходно одабере интерни жири. Онлајн гласање се отвара након затварања конкурса и траје пет дана.Глас публике ће бити пети члан жирија који ће изабрати 12 најбољих радова који ће се наћи на страницама календара ЕУ ПРО Плус-а за 2025. годину, док ће њихови аутори и ауторке бити награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима. Путем конкурса позивамо и школе да организују интерна школска такмичења, а она школа која се буде показала као најбоља у ангажовању и организацији добиће као награду лаптоп и пројектор.

Конкурс је отворен до 13. новембра 2024. године, а све информације и пропозиције су доступне на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус Ликовни конкурс за календар за 2025.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.