Још два милиона евра од ЕУ

27. септембар 2024. | Ниш

Још два милиона евра од ЕУ

Министарка за европске интеграције Србије Тања Мишчевић истакла је данас, на завршници „Европске недеље могућности“, у Нишу, у оквиру које су додељени сертификати за девет добитника грантова у другом позиву за Програм прекограничне сарадње Србија – Северна Македонија 2016-2020, вредан два милиона евра, да је циљ да се грађанима на најбољи начин представе све могућности за учешће у пројектима које имају велику корист за њих, а остварују се у сарадњи са ЕУ.

Најавила је нови позив за пројекте прекограничнe сарадње Србије и Северне Македоније у најразличитијим областима - од заштите животне средине, до руралног туризма.

Тања Мишчевић и заменик министра за локалну самоуправу Северне Македоније Ерџан Селими истакли су да је реализација пројеката у претходна два позива била 96 и 98 одсто, што је добар основ да се пројекти наставе.

„То је и повод да се од ЕУ траже додатна средства“, рекла је Тања Мишчевић.

Шеф Делегације Европске уније  у Београду Емануеле Жиофре изјавио је да нико не ради за Србију колико то чини ЕУ и најавио да ће кроз План раста у наредне три године Србија добити кроз реформе 1,5 милијарду евра.

„То је наша заједничка будућност“, поручио је Жиофре и истакао да ће План раста за Западни Балкан осигурати чланство Србије у ЕУ.

Градоначелник Ниша Драгослав Павловић, домаћин завршнице „Европске недеље могућности", изразио је захвалност и држави и ЕУ на подршци и истакао да је Ниш све популарнији међу инвеститорима.

Међу добитницима сертификата за грантове су Едукативни центар Лесковац за пројекат „Обука за запошљавање и предузетништво“ и Средња школа „Светозар Крстић- Тоза“ из Вучја за пројекат „Рурални туризам - нова перспектива мобилности младих“.

Сертификат је добио и Центар за управљање знањем из Скопља за пројекат „Шанса за тебе“, Водовод Куманово за „Јачање међународних односа између Републике Северне Македоније и Републике Србије са заједничким циљем унапређења животне средине“.

Такође, признање је добило и ЈКП Пиша Липково за пројекат „Превенција од поплава - од ризика до користи“, као и Општина Крива Паланка за пројекат „Земља легенди“, Општина Медвеђа за пројекат „Зелена енергија - Подстицање социјалног предузетништва успостављањем пилот енергетских задруга у прекограничном региону“, као и Општина Сарај за пројекат „Сарај и Лебане заједно за зелени туризам – Зелена тура“.

Асоцијација пословних жена Србије добила је серификат за пројекат „Превазилажење родног и старосног јаза на тржишту рада кроз изградњу капацитета и промоцију нових могућности за запошљавање у прекограничном региону - ЦБЦ изједначавање полова и старости“.

Извор: ФоНет