Потписан Меморандум о сарадњи и Споразум о волонтирању младих у Интеррег програмима

26. септембар 2024. | Београд

Потписан Меморандум о сарадњи и Споразум о волонтирању младих у Интеррег програмима

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и генерални секретар Асоцијације пограничних региона Мартин Гиљермо Рамирез потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи и Споразум о волонтирању младих у Интеррег програмима.

Меморандум треба да олакша организацију обука, семинара и конференција о прекограничној сарадњи, евалуацију примера добре праксе, као и промоцију прекограничне сарадње, а циљ Споразума је ангажовање волонтера како би подржали пројекте и допринели им својим идејама.

Потписивању је присуствовао и шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре и министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Мишчевић је рекла да потписивање тих докумената указује на значајну помоћ и подршку Асоцијације у процесу европских интеграција, наглашивши да се све на чему раде ставља у контекст процеса, не због самог процеса, већ због резултата.

Радимо на томе да прекограничну сарадњу учинимо атрактивнијом, једонставнијом, са што мање препрека и што више користи, рекла је Мишчевић.

Она је поручила да је волонтирање младих у Интеррег програмима пример још једног сегмента оснаживања младих људи и подсетила на бројне програме Европске уније који раде на укључивању младих у креирање националних политика, док им овај програм пружа праксу.

Млади људи су ту да учествују у креирању политика, да помогну да унапредимо ствари и укажу на грешке, рекла је Мишчевић.

Говорећи о проблемима младих у европским државама, Мишчевић је рекла да и Србија не одскаче и да се млади морају подстаћи на укључивање у питања и одлуке друштва.

Рамирез је рекао да потписивање тих споразума пружа могућност да раде и размишљају заједно и да се нада да ће подржати и друге пројекте и савладати све изазове које буду имали.

У Интеррег пројектима већ имам око 1.000 волонтера, који нису само држављани ЕУ, као што се и наша Асоцијација не односи само на ЕУ, већ на целу Европу, навео је Рамирез.

Он је поручио да жели да се Западни Балкан укључи у разне пројекте и да Асоцијација жели да допринесе интеграцији Србије у ЕУ, додавши да се нада да ће ускоро сви бити под истом заставом. 

Извор: ФоНет