Остварени конкретни резултати програма „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску“

26. септембар 2024. | Београд

Остварени конкретни резултати програма „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску“

Србија је показала да су остварени врло конкретни резултати програма „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску“, због чега се отвара трећа фаза тог програма који спроводи Савет Европе, речено је данас на другом састанку Управног одбора програма, који је вредан 41 милион евра.

Министарка za европскe интеграцијe Србије Тања Мишчевић подсетила је да је Србија 20 година чланица Савета Европе, који је стратешки партнер у промовисању европских стандарда, додавши да Србија, уз њихову помоћ, покушава да успостави добар резултат у различитим областима.

„Ми пажљиво пратимо препоруке Савета Европе, да би нам помогли да развијамо континуирани мониторинг примене тих препорука у смислу напретка у процесу европских интеграција“, рекла је Мишчевић, додајући да се захваљујући резултатима овог пројекта износи новца повећавају.

„У првој фази је било 25 милиона, у другој 38,5, сада је износ 41 милиона евра“, додала је она, наводећи да су области које ће бити предмет треће фазе заштита слободе изражавања и слободе медија, јачање антитрафикинга, заштите људских права, борба против дискриминације и неговање различитости, квалитетно образовање за све и људска права притворених и осуђених.

Мишчевић је указала и да је у току сарадња са Европском комисијом на изменама Закона о електронским медијима, односно даље усклађивање са директивом ЕУ о аудиовизуелним медијима.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини истакао је да су ЕУ и Савет Европе партнери у спровођењу тог флексибилног и важног алата, а Србија је показала веома конкретне резултате.

„Рад на владавини права се никад не завршава, а изазови су увек ту, због чега је важно имати конкретне механизме за испуњавање препорука“, рекао је Бертолини и истакао да је владавина права темељ политика ЕУ и њених реформи.

„То је преточено у овај програм“, објаснио је он и напоменуо да се новац исплаћује по учињеним реформама.

Бертолини је указао да се нада да ће наредне недеље бити усвојен финансијски оквир, 2. октобра, па би то значило да би се у наредних месец дана могло одобрити предфинансирање.

Директор за кординацију програма испред Савета Европе Клаус Нојкирх пренео је снажну посвећеност наставку процеса проширења, сарадњи и ангажовању са Србијом у примени овог програма.

Нојкирх је истакао и да ће Србија бити једна од држава у којој ће се спровести процес евалуације програма и остварених резултата.

Програм обухвата пројекте на Западном Балкану и у Турској и покрива теме оснаживања правде, сузбијање корупције, привредног криминала и прања новца, борбу против дискриминације и заштиту права осетљивих група и промовисање и заштиту слободе изражавања и слободе медија.

Укупан буџет овог програма је 41 милион евра, 85 одсто финанасира ЕУ, а 15 одсто Савет Европе.

Извор: ФоНет