Европски дан језика обележен данас у Европској кући

26. септембар 2024. | Београд

Европски дан језика обележен данас у Европској кући

Око 600 ученика београдских школа учествује данас, поводом Европског дана језика, у специјалном програму, квизовима и мини часовима, који су организовани у знак поштовања лингвистичких различитости, али и као карта за успешну будућност.

У Европи се говори 200 различитих језика, од којих су 24 званична, а циљ је да се сваки од њих очува и негује, поручили су директор програмске координације Савета Европе Клаус Нојкирх, заменица шефа Делегације Европске уније у Београду Пламена Халачева, помоћница министарке за европске интеграције Мила Ћиповић Глигорић и помоћник министра просвете Александар Јовић.

„Савет Европе подржава Србију у очувању њене језичке баштине и заштити језика мањина“, казао је Нојкирх на отварању програма поводом Европског дана језика у Европској кући у Београду.

Помоћник министра просвете Александар Јовић истакао је да Србија свим припадницима мањина омогућава школовање на матерњем језику, или барем посебан школски предмет који се тиме бави.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева поручила је ђацима да што више језика знају, то им се "више врата отвара".

„Познавање страних језика није само кул, то је ваш пасош“, рекла је Халачева београдским ђацима.

Она је истакла да јој је посебно драго да је међу штандовима у Европској кући видела и онај који представља ромски језик и културу.

Помоћница министарке за европске интеграције Мила Ћиповић Глигорић истакла је да ЕУ промовише то да грађани у земљама чланицама говоре барем два језика, што је битно за тржиште рада и потрагу за послом.

Истакла је да ће пуноправним чланством Србије у ЕУ и српски језик постати један од званичних језика ЕУ.

Европски дан језика први пут је обележен 2001. године током Европске године језика. На крају те кампање Одбор министара Савета Европе одлучио је да то буде годишњи догађај сваког 26. септембра. Милиони људи у чланицама Савета Европе и другде сваке године организују или учествују у активностима ради промовисања језичке разноврсности и способности говорења других језика.

Извор: ФоНет