ЕУ подршка је ветар у леђа предузетницама и младим предузетницима

17. април 2024. | Врњачка Бања

ЕУ подршка је ветар у леђа предузетницама и младим предузетницима

Жене и млади из економски угрожених општина – њих 45 – упловиће у нове предузетничке воде. Захваљујући подршци Европске уније од преко 360.000 евра, пружене кроз програм ЕУ ПРО Плус, ове жене и млади добијају могућност да се оснаже.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији, заједно са Иваном Ђурић, представницом Министарства за европске интеграције, јуче је уручила сертификате за додељене грантове овим предузетницима у Врњачкој Бањи.

„Подршка ЕУ малим предузећима – која су кичма економског раста – има различите облике, али посебну пажњу поклањамо женама и младима”, рекла је заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева.  Она је рекла да је неговање предузетништва међу младима и женама, посебно у областима са већим економским потребама, више од самог економског оснаживања. „Знамо да када жене предузетнице напредују, оне више улажу у своју заједницу, у образовање, здравље деце или међугенерацијску солидарност. Њихови резултати и успеси директно доприносе локалној економији и позитивним променама у заједници, о чему сведоче сви данас представљени пројекти.  Треба да славимо достигнућа жена и младих предузетника и да их промовишемо као позитивне примере и извор инспирације“, рекла је Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ. Она је додала да кроз програме као што је ЕУ ПРО Плус, Европска унија настоји да пружи подршку сваком делу Србије, обезбеђујући могућности за раст и развој.

„Подршка Европске уније младим предузетницима и женама у започињању и унапређењу њихових малих услужних и производних послова показује да су управо они покретачи здравог економског развоја у локалним срединама. Србија и Европска унија су ту да подрже све оне који су, јављајући се на наш позив, показали посвећеност, иновативност али и одважност да развију своје пословне идеје, да унапреде пословање и квалитет производа и услуга. Ова иницијатива садржи и посебно важну компоненту јер ће имати и шири позитивни друштвени утицај. Сва подржана предузећа изабрала су свој начин да друштвено одговорно послују, односно да директно помогну својим суграђанима у 43 локалне средине било донацијама социјално угроженим групама, подршком спортским клубовима, вртићима, школама или учешћем у акцијама заштите животне средине”, рекла је Ивана Ђурић у име Министарства за европске интеграције.

Како је навела једна од нових предузетница Ксенија Стојановић, подршка ЕУ је ветар у леђа предузетницама у Србији да развијају пословне идеје и допринесу напретку локалних заједница. „Пружићемо здраву ужину за дољевачке школарце, запослити жене из теже запошљивих категорија и водити рачуна о животној средини”, рекла је Ксенија Стојановић.

Заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева обишла је такође и пројекте које општина Врњачка Бања реализује уз финансијску подршку ЕУ од преко милион евра. 

„Европска унија континуирано помаже локалним заједницама и три пројекта која смо посетили у Врњачкој Бањи показују како ова подршка конкретно доприноси квалитетнијем животу грађана Србије. Међу резултатима којима смо данас имали прилике да видимо су стамбена решења за ромске и социјално угрожене породице, која им омогућују  пристојан живот, енергетску санацију зграде општине, која ће јој омогућити да се преполови емисија ЦО2 и да буде пример за друге, а видели смо и радове на изградњи моста преко Мале Реке, што све сведочи о нашој широкој подршци локалним заједницама и солидарности према Србији, укључујући и подршку након поплава“, рекла је заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева.

„Ово су конкретне користи које грађани Србије имају од европских интеграција - бољи квалитет живота, унапређена и обновљена локална инфраструктура. Наш задатак у Министарству за европске интеграције јесте да помоћ координишемо, али и да јачамо капацитете локалних администрација и припадника цивилног и приватног сектора за конкурисање и спровођење европских пројеката”, истакла је Ивана Ђурић из Министарства за европске интеграције.

„Без подршке Европске уније ми не бисмо могли да реализујемо ове важне пројекте за становнике наше општине”, истакао је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

У Врњачкој Бањи, заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева је на затварању „ЕкоБиз форум“, конференције у организацији Удружења грађана „Чеп са осмехом“, подсетила да су друштвена одговорност и заштита животне средине високо на агенди Европске уније. Она је изразила захвалност организаторима конференције што су препознали важност размене најбољих пракси у области заштите животне средине, подизања свести, отварања дијалога и стварања простора за учење које доприноси бољем и зеленијем свету. Халачева је подсетила на амбициозне циљеве Европског зеленог договора, који се огледа у Зеленој агенди за Западни Балкан, и вишеструку подршку ЕУ Србији у овој области, од вишемилионских улагања у кључну инфраструктуру као што су постројења за пречишц́авање отпадних вода и депоније, до пружања техничке подршке националним институцијама за заштиту природе и усклађивање националног законодавства са европским стандардима, за подршку зеленим иновативним идејама и пројектима у заједницама који отварају радна места и промовишу одрживост.

Извор: ЕУ Про Плус