Oтворен УРБАКТ позив за добре праксе

15. април 2024. |

Oтворен УРБАКТ позив за добре праксе

Министарство за европске интеграције, као национални координатор УРБАКТ програма, обавештава све заинтересоване градове и општине да је УРБАКТ позив за добре праксе отворен од 15. априла до 30. јуна 2024. године.

Овим позивом, УРБАКТ програм тражи локалне праксе које имају позитиван утицај у заједници, које су партиципативне и интегрисане, релевантне за европски ниво и могу се пренети на друге европске градове.

УРБАКТ позив за добре праксе отворен је за градове из 27 држава чланица Европске уније, партнерских држава (Норвешке, Швајцарске), држава корисница Инструмента за претприступну помоћ ЕУ (Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије), као и из Украјине и Молдавије.

Циљ овог позива је да пружи видљивост утицајним локалним праксама у одрживом урбаном развоју и понуди инспирацију и могућност преноса добре праксе у друге европске градове.

Награђени градови са ознаком УРБАКТ добре праксе ће имати користи од различитих врста промотивних акција у погледу видљивости, у оквиру УРБАКТ Градског фестивала од 8. до 10. априла 2025. године у Вроцлаву (Пољска), који представља један од најважнијих догађаја Програма.

Одабрани градови ће такође имати могућност да се пријаве на позив 2025. године да воде УРБАКТ Мрежу за пренос добре праксе уз подршку програма.

Више информација о позиву укључујући услове и начин пријаве се налази на: https://urbact.eu/get-involved

УРБАКТ секретаријат организује серију онлајн информативних сесија како би се европски градови упознали са позивом и добили одговоре на питања. Прва инфо сесија се одржава 25. априла 2024 од 10-11 ч: Online info session: The call for Good Practices in a nutshell.

На следећем линку можете погледати добре праксе које је УРБАКТ програм идентификовао у претходној финансијској перспективи: URBACT Good Practices | urbact.eu, укључујући оне које су пренете на друге европске градове кроз мреже за пренос добрих пракси.