Најава позива за достављање предлога пројеката у оквиру Програма Интеррег Европа

04. март 2024. |

Најава позива за достављање предлога пројеката у оквиру Програма Интеррег Европа

У оквиру програма европске територијалне сарадње Интеррег Европа, у који се Република Србија заједно са осталим земљама кандидатима недавно укључила, биће објављен трећи јавни позив за достављање предлоге пројеката од 20. марта до 7. јуна 2024.

Информације о позиву се налазе на линку https://www.interregeurope.eu/apply-for-the-call. Осим апликационог пакета, на линку су објављени и снимци већ одржаних вебинара у оквиру претходних позива са корисним информацијама о процесу пријаве, буџету, партнерствима. Такође, ту су најављене и предстојеће инфо - сесије и вебинари који ће се одржати у 2024 о партнерству, пројектној методологији, менаџменту, буџету, као и комуникацији на пројектима. Осим тога, на сајту можете да добијете подршку да развијете пројектну идеју, да испитате релевантност пројекта и повежете се са будућим партнерима. Од 15. до 18. априла су планирани вебинари за развијање предлога пројеката. Поводом објављивања трећег позива биће организован догађај за умрежавање који ће окупити потенцијалне кориснике 20-21. марта 2024. у Антверпену (Белгија), (догађај је могуће пратити онлајн, линк за пријаву: https://www.interregeurope.eu/event/europecooperates2024).

Партнери из земаља кандидата могу да се укључе и у текуће пројекте првог и другог позива програма Интеррег Европа. Позив ће бити отворен од 20. марта до 7. јуна 2024. Текући пројекти који су већ назначили да желе да укључе партнере из земаља кандидата могу се видети на линку https://www.interregeurope.eu/search-approved-projects?keywords=&new_country=1&programme%5B1993%5D=1993.

Кампања поводом уласка нових земаља у програм је већ почела и трајаће до јуна 2024. Региструјте се и пратите кампању на линку https://www.interregeurope.eu/news-and-events/events/bringing-interreg-europe-projects-together-with-seven-eu-candidate-countries. Кампања је посебно намењена водећим партнерима одобрених пројеката првог и другог позива и институцијама из земаља кандидата које желе да се укључе у програм. Регистрацијом постајете видљиви другим организацијама и исказујете интересовање за учешће у текућим и новим пројектима. Омогућава вам да се представите, назначите своја интересовања за одређене теме и успоставите нова партнерства (https://www.interregeurope.eu/table-reservation/52947) (када се региструјете стићи ће вам мејл са линком преко којег поново улазите на сајт и у оквиру табеле са наведеним текућим пројектима одаберете онај који вас занима и искажете интересовање).  

Недавно је поводом укључивања нових земаља, организован онлајн догађај, када су свим заинтересованима из већ укључених земаља представљене могућности сарадње са институцијама из земаља кандидата, као и доступне алатке за умрежавање (снимак је могуће погледати на линку: https://www.interregeurope.eu/news-and-events/events/interreg-europe-welcoming-the-new-countries).

Поред тога, на програму је планиран информативни семинар 9. априла где ће бити одговорено на питања у вези са рестриктивним позивом, као и о умрежавању 7 нових земаља и њиховом укључивању у пројекте из 1. и 2. позива. (регистрација је планирана у марту 2024). 

Молимо све заинтересоване партнере да (се):

а) пријаве у базу  https://www.interregeurope.eu/onboarding/prehome 

б) истраже веб страницу и прегледају базу пројеката https://www.interregeurope.eu/search-approved-projects 

в) упознају са примерима добре праксе на платформи за унапређење политика, https://www.interregeurope.eu/policy-learning-platform 

г) учествују на вебинарима и радионицама и пријаве за билтен на https://www.interregeurope.eu/news-and-events.

Министарство за европске интеграције ће ускоро у сарадњи са Програмом организовати инфо дан за заинтересоване апликанте (информација ће бити истакнута на линку https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/info-days-2024-in-your-country, као и на сајту МЕИ).

Додатне информације, као и презентације са претходног инфо-дана налазе се на линку: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2938/detaljnije/w/0/ukljucivanje-republike-srbije-u-program-evropske-teritorijalne-saradnje-interreg-evropa-2021-2027/ .

Уколико Вам је потребно још информација о програму, молим Вас да нас контактирате путем мејла jelena.djorgovic@mei.gov.rs и ivana.davidovic@mei.gov.rs.