Мишчевић и Бока о наставку успешне сарадње Србије и Мађарске

05. децембар 2023. | Београд

Мишчевић и Бока о наставку успешне сарадње Србије и Мађарске

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић данас је, са министром за европске послове Мађарске Јаношом Боком, разговарала о односима и наставку сарадње две пријатељске државе у процесу приступања Србије Европској унији, посебно у контексту председавања Мађарске ЕУ у другој половини 2024. године. 

Мишчевић је изразила захвалност колеги Боки на чињеници да је Мађарска наш пријатељ међу државама чланицама Европске уније и да даје континуирану и дугогодишњу подршку на путу ка чланству Србије у Европској унији. 

Свакако, ови добри односи се виде и у веома развијеној економској и политичкој билатералној сарадњи, наведено је у саопштењу.

Кад је реч о реформама, министарка Мишчевић је говорила о актуелним предузетим и спроведеним реформама у области владавине права: у правосуђу, у медијским слободама након усвојених закона о јавном информисању и медијима, као и о електронским медијима, пре свега доношењем подзаконских аката и њиховим спровођењем. 

Говорећи о овогодишњем Извештају Европске комисије за Србију, Мишчевић је рекла да ће Србија реализовати препоруке ЕК из Извештаја и додала да ће се у наредном периоду радити на процени прелазних мерила у поглављима 23 и 24. 

Министар Бока је рекао да се Европа данас суочава са бројним озбиљним проблемима, ратом у Украјини, кризом снабдевања енергентима, економским кризама, што се мора одразити и на политику проширења ЕУ. 

„Баш због свега тога, наша сарадња и повезаност данас је још много важнија. Мађарска је заговорник проширења Европске уније и савезник државама Западаног Балкана, али Србија је наш пријатељ. Јасно је да имате много посла на том путу, али подршка Мађарске Србији је неупитна“, закључио је министар Бока.

Видео: Танјуг
Фото: ФоНет