ЕУ ПРО Плус представља Јавни позив за спровођење интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија подржаних кроз програм

20. новембар 2023. | Србија

ЕУ ПРО Плус представља Јавни позив за спровођење интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија подржаних кроз програм

Прва инфо-сесија у Ужицу 20. новембра

Програм Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, одржаће инфо-сесије о јавном позиву за спровођење интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија подржаних кроз програм,  у периоду од 20. до 30. новембра 2023. године у Ужицу, Шапцу, Крагујевцу, Зајечару и Нишу.

Прва инфо-сесија за представнике шире територије, урбаног подручја града Ужица са општинама Бајина Башта, Чајетина, Пожега и Прибој и уже територије, урбаног подручја Новог Пазара биће одржана у Ужицу, 20. новембра 2023. са почетком у 11 часова у згради Градске управе (Димитрија Туцовића 52).

Европска унија је за овај позив определила десет милиона евра како би подржала спровођење интегралних пројеката који доприносе решавању изазова територијалног и одрживог урбаног развоја уз изградњу капацитета на локалном и регионалном нивоу. Право учешћа на позиву имају градови и општине и регионалне развојне агенције које су укључене у 12 територија које су у оквиру ЕУ ПРО Плус програма израдиле територијалне стратегије као један од предуслова за територијални приступ развоју и коришћење ЕУ средстава.

Овај јавни позив је прилика да територије уз подршку ЕУ спроведу пројекте којима ће унапредити квалитет урбаних подручја, бавити се питањима енергетске ефикасности и прилагођавања климатским променама, искористити предности дигитализације и увести иновације, као и да спроведу различите иницијативе које доприносе друштвеном благостању уз јачање сопствених система за управљање развојем територија.

У оквиру позива биће подржане две групе пројеката, прва група која се односи на инфраструктурне и друге радове, набавку опреме и мере које подстичу широке консултације, учешће, изградњу капацитета и сл. Друга група пројеката подразумева израду документације која је неопходна за повећање зрелости и спремности за спровођење стратешких пројеката у оквиру територијалних стратегија.

Позив је отворен до 28. децембра 2023. године, а више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници програма Јавни позив за спровођење интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија подржаних кроз програм ЕУ ПРО Плус.

РАСПОРЕД ОДРЖАВАЊА ИНФОРМАТИВНИХ СЕСИЈА

•    Ужице, 20. новембар 2023. од 11 часова, Градска управа, Димитрија Туцовића 52

•    Шабац, 23. новембар 2023. од 11 часова, Дуњића кућа, Војводе Мишића 13

•    Крагујевац, 24. новембар 2023. од 11 часова, Бизнис инкубатор центар, Трг Тополиваца 4

•    Зајечар, 28. новембар 2023. од 11 часова, Градска управа, Трг ослобођења 1

•    Ниш, 30. новембар 2023. од 11 часова, Официрски дом, Орловића Павла 28а

Напомена: Изјаве за медије су планиране пре почетка инфо-сесије.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције,  има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.