Европска комисија одобрила програм ИПА АДРИОН 2021-2027

01. децембар 2022. |

Европска комисија одобрила програм ИПА АДРИОН 2021-2027

Европска комисија је 30. новембра 2022. године званично усвојила нови ИПА Јадранско-јонски програм 2021-2027 (ИПА АДРИОН). 

Програм ИПА АДРИОН је европски програм територијалне сарадње који функционише на транснационалном нивоу. Програмско подручје обухвата Хрватску, Грчку, Словенију и Италију са регионима Фурланија-Јулијска крајина, Венето, Ломбардија, Емилија-Ромања, Марче, Умбрија, Абруцо, Молизе, Пуља, Базиликата, Калабрија и Сицилија, као и две аутономне покрајине Тренто и Болцано. Међу земљама које нису чланице ЕУ, ту су Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Република Сан Марино.

У односу на претходни програмски период, програмска територија је проширена и на Републику Северну Македонију и Републику Сан Марино. Приступање Северне Македоније програму додатно јача везе између морског басена и залеђа, а учешће Сан Маринa премошћује територијални јаз на западној страни слива Јадранског мора. Ова нова конфигурација се преклапа са земљама које учествују у макро-регионалној Стратегији Европске уније за Јадранско-јонски регион, чинећи подручје ЕУСАИР-а и ИПА АДРИОН-а савршено усклађеним.

Вредност програма ИПА АДРИОН укупно износи 160.810.020,00 евра, од којих  65.848.129,00 евра чине средства Европског фонда за регионални развој, 70.840.386,00 евра се финансира из Инструмента за претприступну помоћ ИПА III, док преосталих 15% чине средства су-финансирања земаља учесница у програму.

Приоритетне области које се финансирају у оквиру програма укључују иновације, животну средину, мобилност и подршку Јадранско-јонској макро-регионалној стратегији.

Програмски документ можете преузети овде.