Proslava Dana Interreg saradnje uz projekat GRASSLANDBIRDS

14. oktobar 2024. | Zasavica

Proslava Dana Interreg saradnje uz projekat GRASSLANDBIRDS

5. oktobra 2024. godine proslavljen je Dan Interreg saradnje u okviru projekta GRASSLANDBIRDS. Ovaj uspešan događaj je bio organizovan u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, 90 km zapadno od Beograda.

Svake godine, 21. septembar je posvećen proslavi saradnje kroz zvanični Dan Interreg saradnje. Događaji koji promovišu Interreg programe, projekte i njihov uticaj često traju nedeljama nakon ovog datuma. Zbog intenzivnih obaveza vezanih za ugovaranje i početak realizacije 56 novih projekata u okviru Interreg VI-A IPA Mađarska-Srbija programa, nismo bili u mogućnosti da organizujemo poseban događaj za Dan saradnje tokom 2024. godine. Umesto toga, odlučili smo da učestvujemo na događaju u okviru novo-ugovorenog projekta GRASSLANDBIRDS, koji se tematski i vremenski odlično uklopio u ovogodišnju centralnu temu – Evropske vrednosti koje prevazilaze granice.

Naš prekogranični program saradnje oduvek je negovao hrabre i inovativne pristupe. Ove godine smo želeli da pronađemo projekat koji prevazilazi granice na jedinstven način, te nam je ornitološki projekat GRASSLANDBIRDS, odmah nam je privukao pažnju. Sa punim nazivom „Zajedničke akcije sa volonterima i podizanje svesti javnosti o zaštiti ptica panonskih travnjaka“, projekat realizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Mađarskim društvom za zaštitu ptica i prirode (BirdLife Hungary). Među brojnim planiranim aktivnostima, projekat je organizovao događaj tokom Evropskog vikenda posmatranja ptica, pozvavši predstavnike našeg Programa da prisustvuju fascinantnoj jesenjoj migraciji ptica.

U ovo doba, milioni ptica napuštaju svoja gnezdilišta u Evropi i sele se ka zimovalištima na Mediteranu ili Africi. Srbija i Mađarska, sa svojim bogatim zaštićenim područjima, nalaze se na glavnoj ruti migracija, čineći naš prekogranični region idealnim mestom za posmatranje velikog broja ptičjih vrsta, često i većeg nego tokom sezone gnežđenja.

Centralni događaj posmatranja ptica, jedan od gotovo 30 održanih u Srbiji tokom vikenda 5-6. oktobra, održan je u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, 90 km zapadno od Beograda. Naš Program su predstavljali Sanda Šimić, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije, koje deluje kao Nacionalno telo našeg Programa, i Dejan Vujinović naš menadžer za komunikacije. Tokom uvodnih govora, oni su se pridružili su se Milanu Ružiću, direktoru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji ujedno obavlja i dužnost GRASSLANDBIRDS projektnog menadžera, i terenskom koordinatoru-ornitologu Vilmošu Barkačiju. Predstavnici našeg Programa su naglasili značaj prekogranične saradnje, trenutni status Programa, odnosno kako se ova projektna aktivnost savršeno uklopila u ovogodišnju temu Dana Interreg saradnje.

Događaj je obuhvatao tri ključne aktivnosti: prstenovanje ptica, predavanje o Specijalnom rezervatu prirode Zasavica i nekoliko jedno i po do tročasovnih tura posmatranja ptica. Iako je vreme bilo kišovito, više od 100 ljudi je prisustvovalo, uključujući i mnogo dece koja su bila oduševljena svetom ptica i divljinom. Prstenovanje ptica su stručno vodili ornitolozi Miroslav Dudok, koji je ujedno i naučni koordinator projekta, i Marko Šćiban. Zanimljivo predavanje održao je Mihajlo Miša Stanković, iskusni predstavnik Rezervata prirode Zasavica. Atmosfera je bila porodična i prijatna, a aktivnosti su bile profesionalno organizovane i obilovale su korisnim informacijama. Bilo je inspirativno videti posvećenost ornitologa i pridružiti se zajednici ljubitelja ptica, makar na jedan dan. Bilo je pravo zadovoljstvo biti deo ovog događaja i postati član svetske porodice posmatrača ptica.