Ostvareni konkretni rezultati programa „Horizontal facility za Zapadni Balkan i Tursku“

26. septembar 2024. | Beograd

Ostvareni konkretni rezultati programa „Horizontal facility za Zapadni Balkan i Tursku“

Srbija je pokazala da su ostvareni vrlo konkretni rezultati programa „Horizontal facility za Zapadni Balkan i Tursku“, zbog čega se otvara treća faza tog programa koji sprovodi Savet Evrope, rečeno je danas na drugom sastanku Upravnog odbora programa, koji je vredan 41 milion evra.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević podsetila je da je Srbija 20 godina članica Saveta Evrope, koji je strateški partner u promovisanju evropskih standarda, dodavši da Srbija, uz njihovu pomoć, pokušava da uspostavi dobar rezultat u različitim oblastima.

„Mi pažljivo pratimo preporuke Saveta Evrope, da bi nam pomogli da razvijamo kontinuirani monitoring primene tih preporuka u smislu napretka u procesu evropskih integracija“, rekla je Miščević, dodajući da se zahvaljujući rezultatima ovog projekta iznosi novca povećavaju.

„U prvoj fazi je bilo 25 miliona, u drugoj 38,5, sada je iznos 41 miliona evra“, dodala je ona, navodeći da su oblasti koje će biti predmet treće faze zaštita slobode izražavanja i slobode medija, jačanje antitrafikinga, zaštite ljudskih prava, borba protiv diskriminacije i negovanje različitosti, kvalitetno obrazovanje za sve i ljudska prava pritvorenih i osuđenih.

Miščević je ukazala i da je u toku saradnja sa Evropskom komisijom na izmenama Zakona o elektronskim medijima, odnosno dalje usklađivanje sa direktivom EU o audiovizuelnim medijima.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini istakao je da su EU i Savet Evrope partneri u sprovođenju tog fleksibilnog i važnog alata, a Srbija je pokazala veoma konkretne rezultate.

„Rad na vladavini prava se nikad ne završava, a izazovi su uvek tu, zbog čega je važno imati konkretne mehanizme za ispunjavanje preporuka“, rekao je Bertolini i istakao da je vladavina prava temelj politika EU i njenih reformi.

„To je pretočeno u ovaj program“, objasnio je on i napomenuo da se novac isplaćuje po učinjenim reformama.

Bertolini je ukazao da se nada da će naredne nedelje biti usvojen finansijski okvir, 2. oktobra, pa bi to značilo da bi se u narednih mesec dana moglo odobriti predfinansiranje.

Direktor za kordinaciju programa ispred Saveta Evrope Klaus Nojkirh preneo je snažnu posvećenost nastavku procesa proširenja, saradnji i angažovanju sa Srbijom u primeni ovog programa.

Nojkirh je istakao i da će Srbija biti jedna od država u kojoj će se sprovesti proces evaluacije programa i ostvarenih rezultata.

Program obuhvata projekte na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i pokriva teme osnaživanja pravde, suzbijanje korupcije, privrednog kriminala i pranja novca, borbu protiv diskriminacije i zaštitu prava osetljivih grupa i promovisanje i zaštitu slobode izražavanja i slobode medija.

Ukupan budžet ovog programa je 41 milion evra, 85 odsto finanasira EU, a 15 odsto Savet Evrope.

Izvor: FoNet