Evropski dan jezika obeležen danas u Evropskoj kući

26. septembar 2024. | Beograd

Evropski dan jezika obeležen danas u Evropskoj kući

Oko 600 učenika beogradskih škola učestvuje danas, povodom Evropskog dana jezika, u specijalnom programu, kvizovima i mini časovima, koji su organizovani u znak poštovanja lingvističkih različitosti, ali i kao karta za uspešnu budućnost.

U Evropi se govori 200 različitih jezika, od kojih su 24 zvanična, a cilj je da se svaki od njih očuva i neguje, poručili su direktor programske koordinacije Saveta Evrope Klaus Nojkirh, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Beogradu Plamena Halačeva, pomoćnica ministarke za evropske integracije Mila Ćipović Gligorić i pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović.

„Savet Evrope podržava Srbiju u očuvanju njene jezičke baštine i zaštiti jezika manjina“, kazao je Nojkirh na otvaranju programa povodom Evropskog dana jezika u Evropskoj kući u Beogradu.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović istakao je da Srbija svim pripadnicima manjina omogućava školovanje na maternjem jeziku, ili barem poseban školski predmet koji se time bavi.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva poručila je đacima da što više jezika znaju, to im se "više vrata otvara".

„Poznavanje stranih jezika nije samo kul, to je vaš pasoš“, rekla je Halačeva beogradskim đacima.

Ona je istakla da joj je posebno drago da je među štandovima u Evropskoj kući videla i onaj koji predstavlja romski jezik i kulturu.

Pomoćnica ministarke za evropske integracije Mila Ćipović Gligorić istakla je da EU promoviše to da građani u zemljama članicama govore barem dva jezika, što je bitno za tržište rada i potragu za poslom.

Istakla je da će punopravnim članstvom Srbije u EU i srpski jezik postati jedan od zvaničnih jezika EU.

Evropski dan jezika prvi put je obeležen 2001. godine tokom Evropske godine jezika. Na kraju te kampanje Odbor ministara Saveta Evrope odlučio je da to bude godišnji događaj svakog 26. septembra. Milioni ljudi u članicama Saveta Evrope i drugde svake godine organizuju ili učestvuju u aktivnostima radi promovisanja jezičke raznovrsnosti i sposobnosti govorenja drugih jezika.

Izvor: FoNet