Otvoren poziv za dostavljanje prijava za poziciju člana Dunavskog omladinskog saveta Strategije EU za dunavski region (EUSDR)

12. septembar 2024. |

Otvoren poziv za dostavljanje prijava za poziciju člana Dunavskog omladinskog saveta Strategije EU za dunavski region (EUSDR)

Ministarstvo za evropske integracije, kao nacionalni koordinator Strategije EU za dunavski region (EUSDR) obaveštava sve zainteresovane mlade od 18 do 29 godina da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za poziciju člana Dunavskog omladinskog saveta EUSDR.

Dunavski omladinski savet (Danube Youth Council) je osnovan oktobra 2022. godine, kao struktura za institucionalno uključivanje mladih u sva tela EUSDR, kako bi se ideje i stavovi mladih čuli i razmatrali na političkom nivou. 

Dunavski omladinski savet se sastoji od 28 članova (od 18 do 29 godina), sa po dva člana iz svake od četrnaest zemalja dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina). 

Članovi omladinskog saveta mogu da: predlažu konkretne akcije i projekte, ukazuju na značajne teme i ideje političarima na visokom nivou iz EUSDR država, doprinose prioritetima i politikama EUSDR, skrenu pažnju na posebne karakteristike svojih regiona na transnacionalnom nivou, učestvuju u svim omladinskim aktivnostima EUSDR, učestvuju u EUSDR događajima, kao i međunarodnim događajima. Više informacija o

Strategiji je na sledećem linku: www.danube-region.eu

Kriterijumi koje kandidat za člana mora da ispuni: 

  • zainteresovani ste za oblikovanje budućnosti dunavskog regiona i želite da radite zajedno sa nacionalnim koordinatorima EUSDR, koordinatorima prioritetnih oblasti i njihovim upravljačkim grupama kako bi dunavski region unapredili u 12 tematskih oblasti;
  • imate najmanje 18 godina i mlađi ste od 30 godina;
  • stalno mesto boravka u Republici Srbiji;
  • dobro razumevanje engleskog jezika; 
  • spremni ste da se godinu dana posvetite Dunavskom omladinskom savetu. Ova obaveza uključuje učešće na 3-4 fizička sastanka, virtuelne razmene, rad u malim grupama na predlozima, projektima i dobrovoljno učešće u događajima i sastancima ključnih aktera EUSDR. 

Obrazac za prijavu se nalazi na sledećem linku: https://danube-region.eu/danube-youth-council/, a poziv je otvoren do 16. oktobra 2024. godine. Mandat izabranog kandidata biće od 1. novembra 2024. do 31. oktobra 2025. godine, uz mogućnost produženja mandata za još jednu godinu.