Evropski mehanizam vladavine prava i Izveštaj o vladavini prava za Srbiju za 2024. godinu

07. avgust 2024. |

Evropski mehanizam vladavine prava i Izveštaj o vladavini prava za Srbiju za 2024. godinu

Evropski mehanizam za vladavinu prava definiše postupak dijaloga o vladavini prava između Evropske komisije, Saveta i Evropskog parlamenta zajedno sa državama članicama, kao i sa nacionalnim parlamentima, civilnim društvom i drugim zainteresovanim stranama, koji se vodi tokom čitave godine. Dijalog kao rezultat ali i osnovu ima Izveštaj o vladavini prava jer se njime na ravnopravnoj osnovi, sistematski i objektivno ispituje stanje vladavine prava u svim državama članicama Evropske unije. Izveštaj za 2024. godinu je poseban jer prvi put uključuje i ocenu stanja u oblastima vladavine prava u naprednijim državama kandidatima, među kojima je i Srbija.

Osnovni cilj ovog Mehanizma i njegovog Izveštaja jeste da podstiče saradnju svih institucija  EU da daju doprinos  jačanju vladavine prava, svaka u skladu sa svojim nadležnostima. Ovaj cilj svakako odražava interes i Evropskog parlamenta i Saveta EU o ovom pitanju, a Komisija preko Mehanizma poziva nacionalne parlamente i vlasti da otvore raspravu o Izveštaju,  ali podstiče i druge zainteresovane strane i na nacionalnom i na nivou EU da se uključe u taj dijalog.

Kako je sama Evropska komisija saopštila, u odnosu na prvi objavljeni Izveštaj o vladavini prava iz 2020. godine, ove godine države članice i EU u celini mnogo su bolje pripremljene za otkrivanje, sprečavanje i rešavanje izazova u ovoj oblast. Jačanjem vladavine prava jačaju i evropske demokratije, uzajamno poverenje unutar EU, doprinosi se i dobrom funkcionisanju jedinstvenog tržišta, od čega koristi ima i poslovno okruženje koje podstiče konkurentnost i održivi rast. Identifikovanje izazova što je pre moguće, uz međusobnu podršku Komisije, drugih država članica i zainteresovanih strana, uključujući Savet Evrope i Venecijansku komisiju, pomaže državama članicama, a od ove godine i nekim državama kandidatima, da, koristeći iskustva drugih, nađu rešenja za zaštitu vladavine prava.

Izveštaj o vladavini prava od ove godine prati razvoj u četiri oblasti iz domena vladavine prava i u Srbiji, kao jednoj od država kandidata koje su prema objektivnim kriterijumima najviše napredovale u procesu pristupanja, posebno u stepenu pripremljenosti u oblasti vladavine prava. Namera je da se i na ovaj način podstakne sprovođenje reformi i priprema naše države, da kao buduća članica održi dostignute standarde i posebno da unapredi njihovo sprovođenje ali i da ide dalje – pošto  se reforme u vladavini prava, pokazuje i ovaj Izveštaj, ne završavaju ulaskom u članstvo u Uniji. Sam Izveštaj je sačinjen na osnovu sastanaka pododbora za Pravdu, slobodu i bezbednost, posebnih misija, stalnih dijaloga o pojedinačnim oblastima (pravosuđe, borba protiv korupcije, mediji) s Vladom Srbije. Posebno, za potrebe izrade ovogodišnjeg izveštaja Evropska komisija je razgovarala sa svim zainteresovanim stranama unutar naše države, civilnim društvom, Nacionalnim konventom, medijskim udruženjima, političkim partijama. Svrha ovog dokumenta jeste pregled stanja u Srbiji ali i poređenje sa ostalima, pre svega radi učenje iz iskustva drugih. Zapravo, posebna vrednost Izveštaja  jesu i predstavljena konkretna rešenja i primeri na koji način su druge države rešavale određena pitanja, a sa kojima se i mi danas susrećemo ili ćemo se tek sa njima suočiti.

Izveštaj  o vladavini prava za sve države članice i za posmatrane države kandidate, uključujući i Srbiju, pravi pregled u četiri stuba i to su: nacionalni pravosudni sistem, borba protiv korupcije, pluralizam i sloboda medija i drugi institucionalni sistemi provere i međusobne kontrole.

Sam Izveštaj o vladavini prava ne sadrži preporuke o daljem reformskom procesu u ovoj oblasti za države kandidate, i tu je najveća razlika u odnosu na države članice EU. Evropska komisija će preporuke dati u redovnom Godišnjem izveštaju o napretku za 2024, koji se očekuje na jesen.