Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Briselu

21. jun 2024. | Brisel

Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Briselu

Ministarka za evropske integracije Tanja  Miščević otvorila je danas u Briselu, u zgradi Misije Srbije pri EU, 25. izložbu fotografija iz ciklusa Primenjena nostalgija, ovog puta posvećenu Beogradu i Briselu. Fotografije dva grada, čiji su autori srpski fotograf Bojan Džodan, koji je slikao Brisel i belgijski Nik Hanes, koji je okom kamere prikazao Beograd, pokazuju sličnosti dveju prestonica – Srbije i Belgije, države koja predsedava Savetom EU.

Ministarka Miščević je, govoreći na otvaranju, naglasila da smo ovim projektom želeli da podelimo sa publikom  upravo ono što su i ova dva fotografa zapazila, a to je da između nas nema razlike – svi smo mi  Evropljani. „Srbija još nije deo institucija EU, ali mi pripadamo Evropi. Nadam se da ćete uživati u ovoj izložbi, da ćete kroz objektive fotografa Nika Hanesa, iz Belgije i Bojana Džodana, iz Srbije, prepoznati sličnosti između Beograda i Brisela, njihovih ljudi, ulica, pabova, pijaca. Nadam se i da ćete na fotografijama Beograda uočiti koliko se brzo razvijamo. To je proces koji će se dodatno značajno ubrzati jer nas očekuje Ekspo 2027, koji je veliki izazov za našu državu i koji će doprineti razvoju ukupne infrastrukture i posebno delova Beograda, koji su sada na obodu“, rekla je otvaranju ministarka Miščević.

U ime Belgije, kao predsedavajuće Savetu EU u prvoj polovini godine, zvanicama se obratila i Teodora Gencis, generalna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Belgije, koja je izjavila da ova izložba slavi i diplomatske odnose između Srbije i Belgije, koje negujemo od 19. veka i koje karakteriše saradnja, uzajamno poštovanje, posvećenost ka jačanju naših veza. „Zahvaljujem ovoj inicijativi Republike Srbije, koja nam omogućava jačanje odnosa između naših država i koja reflektuje zajedničke evropske vrednosti i posvećenost evropskom projektu. Belgija, kao jedna država osnivača EU i aktuelna predsedavajuća Savetu EU, razume važnost integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU“, naglasila je Gencis. Posebno je ukazala da prepoznajemo da se sami ne možemo suočiti sa aktuelnim geopolitičkim izazovima i da je bliska saradnja od suštinske važnosti. „Srbija je u proteklih nekoliko godina pokazala značajne napore u procesu evropske integracije i Belgija snažno veruje u potencijal Srbije da prevlada izazove na putu ka EU. Smatram da je neophodno da sve države kandidati postanu deo EU, verujem da će to ojačati kako region Zapadnog Balkana, tako i samu Evropu. Potrebno nam je zajedništvo, da govorimo jednim glasom, da se zajednički suočavamo sa izazovima i pronalazimo rešenja“, naglasila je generalna sekretarka belgijskog ministarstva spoljnih poslova.  Govoreći o izložbi, Gencis je ukazala da dok posetioci budu istraživali fotografije sa izložbe „Primenjena nostalgija“, mogu da uoče sličnosti i razlike koje čine naše gradove jedinstvenim. „Oba grada, i Beograd i Brisel reflektuju duh metropole, naš evropski identitet, kulturu i način života. Ove fotografije nas podsećaju koliko je bitno da negujemo osećaj zajedništva i zajedničkog cilja. Evropske integracije će uspeti jedino ukoliko narativ koji gradimo ostane pozitivan i vidljiv i ako se usmerimo na ono što nas povezuje i čini jačim“, zaključila je Teodora Gencis.

Zvanicama su se obratili i šef Misije Srbije pri EU, ambasador Danijel Apostolović i Koen Metsu, poslanik Predstavničkog doma Belgije i dugogodišnji predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom. Ambasador Apostolović je poželeo dobrodošlicu svim posetiocima izložbe i zahvalio Ministarstvu za evropske integracije, koje  već dugi niz godina finansira i sprovodi projekat Primenjena nostalgija, dok je Koen Metsu naglasio da ova izložba, između ostalog, ističe prijateljstvo Srbija i Belgije.