Miščević i Onidi: Srbija pouzdan partner EU u oblasti upravljanja migracijama

07. februar 2024. | Beograd

Miščević i Onidi: Srbija pouzdan partner EU u oblasti upravljanja migracijama

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se danas sa zamenikom generalnog direktora Evropske unije za unutrašnje poslove Olivijem Onidijem, koji predvodi delegaciju u kojoj su i predstavnici agencija EU i država članica Austrije, Češke, Hrvatske, Slovenije i Slovačke. 

Miščević je naglasila da su u prethodnom periodu intenzivirani razgovori između Evropske komisije i Srbije u oblasti upravljanja migracijama, koje su i jedan od važnih elemenata pregovaračkog procesa i poglavlja 24, odnosno Klastera 1. 

Ministarka je objasnila da Srbija aktivno radi na ispunjavanju svih elemenata Akcionog plana EU za Zapadni Balkan i dodala da su usvojena ključna planska dokumenta u oblasti migracija - Strategija za integrisano upravljanje granicom i Akcioni plan za ulazak u prostor Šengen, kao i da su u prethodnom periodu konstatovani pomaci Srbije u usaglašavanju sa viznim režimom EU.

„Srbija učestvuje u svim regionalnim projektima upravljanja migracijama i deo smo globalne alijanse za suzbijanje krijumčarenja migranata. Takođe, zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u Beogradu nastojimo da projekte koje Srbija sprovodi u oblasti migracija iskoristimo za ispunjenje prelaznih merila u pregovaračkom procesu sa EU“, rekla je Miščević. 

Sagovornici su se složili da Akcioni plan EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija predstavila u decembru 2022. godine, ostaje relevantan politički odgovor u oblasti migracija između Evropske unije i Republike Srbije.