Uključivanje Republike Srbije u program evropske teritorijalne saradnje Interreg Evropa 2021-2027

17. januar 2024. | Srbija

Uključivanje Republike Srbije u program evropske teritorijalne saradnje Interreg Evropa 2021-2027

U toku je uključivanje Srbije i drugih država kandidata u program međuregionalne saradnje Interreg Evropa, koji sufinansira Evropska unija. Program podržava javne uprave širom Evrope kako bi se smanjile razlike u nivoima razvoja, rasta i kvaliteta života. Fokus programa je na prepoznavanju dobrih praksi i razmeni iskustava u cilju unapređenja politika regionalnog razvoja. Programske aktivnosti se realizuju kroz javne pozive za projekte i programsku platformu za unapređenje politika.

Program podržava razmenu iskustva u okviru sledećih ciljeva Kohezione politike EU: Pametnija Evropa, Zelenija Evropa, Bolje povezana Evropa, Socijalnija Evropa, Evropa bliža građanima i Bolje upravljanje na regionalnom nivou. Korisnici programa mogu biti organi javne uprave kao i organizacije relevantne za politike regionalnog razvoja (razvojne agencije, privredne komore, univerziteti, nevladine organizacije i dr.).

Programska platforma za unapređenje politika pruža mogućnost za umrežavanje sa partnerima širom Evrope i sadrži korisne informacije o dobrim praksama i postojećim projektima. Od 2024. godine korisnici iz novih zemalja učesnica će dobiti pristup stručnim recenzijama. Naše institucije će imati mogućnost da se uključe u tekuće projekte, kao i da dostave nove projektne predloge putem javnog poziva koji se očekuje u martu 2024. godine. Tim povodom na Programu je planiran događaj koji će okupiti potencijalne korisnike 20-21. marta 2024. u Antverpenu (Belgija), link za prijavu.

Pozivamo zainteresovane institucije da:

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je info-dan u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom ovog programa. Tom prilikom predstavljene su najvažnije programske informacije – svrha, tematske oblasti i pravila programa.  

Prezentacije sa događaja mogu se preuzeti ovde.

Više detalja o programu dostupno je na sledećem linku.

Sve dalje informacije mogu se dobiti putem mejla na adresama: jelena.djorgovic@mei.gov.rs, ivana.davidovic@mei.gov.rs