Miščević: Klimatske promene svi osećamo, nijedna država ne može sama protiv njih

18. septembar 2023. | Beograd

Miščević: Klimatske promene svi osećamo, nijedna država ne može sama protiv njih

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasadorka Nemačke Anke Konrad otvorile su danas izložbu fotografija na Kalemegdanu, na kojima je prikazana saradnja i pomoć Nemačke Srbiji u zaštiti životne sredine i klime.

Miščević je tom prilikom izjavila da klimatske promene nisu više samo priče futurologa i ljudi koji se bave projekcijom budućnosti, već su postale nešto što svi osećamo, i istakla je da nijedna država ne može samostalno da se bori protiv njih.

„Mi danas govorimo o borbi protiv klimatskih promena koju zajednički vode Srbija uz pomoć EU i njenih država članica, konkretno Savezne Republike Nemačke“, rekla je Miščević.

Ona je najavila da će posetioci na panelima sa fotografijama moći da vide neke od najvažnijih projekata takve pomoći.

„Pomenuli smo pitanje većeg korišćenja vode kao zamene za ugalj za grejanje, pa ćete videti kako je obnovljena hidroelektrana Zvornik, kako su joj pojačani kapaciteti. Videćete i različite projekte vodosnabdevanja i prečišćavanja vode u nekim od opština u Srbiji, koji omogućavaju zdravu, čistu, pijaću vodu za više od jedan i po milion građana. Biomasa, kao novi vid energije koja zamenjuje ugalj je takođe jedan od projekata na kome uspešno radimo, uz obnavljanje sistema daljinskog grejanja u 23 grada u Srbiji za pola miliona domaćinstava“, rekla je Miščević.

Ona je navela da klimatska promena ima i svoj srednjoročni cilj, a to je postići energetsku efikasnost, na čemu i Beograd i Srbija pokušavaju da urade puno.

„To je jačanje energetske efikasnosti, najpre u zgradama koje su deo institucija Vlade ili gradova, ali i domaćinstava, jer je podsticanje i davanje subvencija za energetsku efikasnost u izgradnji jedna od važnijih aktivnosti naše saradnje“, rekla je Miščević.

Ona se zahvalila nemačkoj organizaciji za saradnju "GIZ" i nemačkoj banci KfW na pomoći i saradnji na ovim projektima.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je na otvaranju izložbe da su klimatske promene danas najveći svetski problem i da Srbija ima podršku Nemačke u borbi protiv njih.

„Klimatske promene su najveći globalni izazov našeg doba, ugrožavaju životnu sredinu, prirodu i naše zdravlje. Zbog njih je i privreda prinuđena da promeni način razmišljanja. Međutim, nismo još dovoljno pripremljeni za njih“, rekla je Konrad.

Ona je podsetila da su sve češća pojava u Evropi ekstremni vremenski uslovi, kao što su vrućine, jake kiše, poplave i nevreme.

„Svi se sećamo jakih oluja u Beogradu, Vojvodini i celom regionu Zapadnog Balkana koje su načinile ogromnu štetu. Nijedna zemlja ovog sveta ne može i ne mora da se sama suočava sa klimatskom krizom“, smatra Konrad.

Ona je rekla da Nemačka godinama podržava Srbiju, ne samo u tome da se izađe na kraj posledicama klimatske krize, već i da vodi aktivnu borbu protiv njih. 

„Reč je o zaustavljanju proizvodnje električne energije iz uglja. Reč je o poboljšanju kvaliteta vazduha. Reč je o stvaranju alternative da bi se smanjila emisija CO2, i da bi se zdravstveni rizici za stanovništvo sveli na najmanju moguću meru“, navela je Konrad.

Prema njenim rečima, ova izložba je prilika da se posetioci informišu o nemačkom angažovanju u Srbiji u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprečavanju nastanka otpada i obezbeđivanju čiste pijaće vode.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Izložba će biti otvorena naredne četiri nedelje, na panelima iznad Malog stepeništa na Kalemegdanu.

Izvor: Tanjug