Miščević: Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

24. maj 2023. | Beograd

Miščević: Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

Mesto gde se u najvećoj meri primenjuju standardi Evropske unije nisu prestonica i vlada, već lokalna samouprava, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević na brifingu za novinare koji prate reformu javne uprave. Brifing je održan u Ministarstvu za evropske integracije, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Važno je da se lokalna samouprava 'natera' da sama izradi i sprovede plan lokalnog razvoja, a ne da im to radi neko sa strane", rekla je Miščević. Kako kaže, naši administrativni kapaciteti su u stalnoj reformi i nije dovoljno samo imati neko telo, već je neophodno da ono ima kapacitet da sprovede reforme.

„Spuštanjem odgovornosti na niže strukture javne uprave, stvara se osećanje svakoga od zaposlenih u njoj da je deo države", navela je Miščević.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra Sektora za evropske integracije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Mila Stanković, rekla je da se u proteklom periodu posebna pažnja posvećivala odgovornosti i poboljšanju kvaliteta pružanja usluga.

„Zaposleni u javnoj upravi se obučavaju za takozvane meke, odnosno ljudske veštine. Oni moraju da izađu iz zone komfora i promene svoj način razmišljanja. Kreativno i timsko razmišljanje je cilj kome težimo", navela je Stanković. Prema njenim rečima, sve ovo je preduslov za poboljšanje kvaliteta života građana.

Izvor: Tanjug