Miščević: Srbija dobila pristup svim razgovorima u Briselu i podacima o migrantima

16. mart 2023. | Beograd

Miščević: Srbija dobila pristup svim razgovorima u Briselu i podacima o migrantima

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocenila je da danas potpisani Administrativni aranžman o uspostavljanju saradnje Evropske komisije i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije u Evropskoj migracionoj mreži, predstavlja opipljiv rezultat dobre saradnje i uspešnog napretka koji Srbija ima u tom značajnom procesu.

„Aranžman koji je Srbija dobila u Evropskoj migracionoj mreži je opipljiv rezultat dobre saradnje, uspešnog napretka u tom procesu koji se završava uključivanjem u posmatrački status Srbije za Evropsku mrežu za migrante“, rekla je Miščević nakon što su Aranžman u Vladi Srbije u ime Republike Srbije potpisali komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre u ime Evropske komisije, a u prisustvu komesarke Evropske unije za unutrašnje poslove Ilve Johanson.

Miščević je to rekla u Vladi Srbije na konferenciji za novinare održanoj sa komesarkom Johanson, koja je naglasila da posetom Beogradu želi da pokaže snažnu posvećenost EU dobroj saradnji koju ima sa Srbijom kao važnim partnerom na polju migracija i bezbednosti.

Miščević je dodala da je Srbija potpisivanjem Aranžmana dobila priliku da ima pristup svim razgovorima o migracijama koji se vode u Briselu, i šire, a o kojem raspravljaju svih 27 članica EU.

„Posmatrački status podrazumeva potpunu razmenu informacija i pristup svim bazama podataka, to je važan korak u procesu učenja i saradnje“, rekla je Miščević i posetu komesarke Johanson Beogradu ocenila kao veoma značajnu. 

Aranžman će kako je Miščević ocenila pomoći i da se dodatno čuje glas Srbije kaja je veoma spremna ne samo da pomogne na polju migracija, već i da da značajnu ulogu u borbi protiv ilegalne migracije, što je jedan od važnih elemenata našeg dokazivanja i pokazivanja u jednom od poglavlja u pregovaračkom procesu.

„To pitanje je pitanje šire bezbednosti i građana Srbije kao i građana čitave Evrope, pitanje koje podrazumeva pomoć u zaštiti granica, koje je jedno od važnih elemenata funkcionisanja svake suverene države“, rekla je ona i naglasila da će Komesarijat kao posmatrač učestvovati na sastancima šire grupe stručnjaka vezano za povratak migranata koje je, kako je dodala, i političko i finansijsko i ekonomsko pitanje za svaku državu.

EU je do sada zajedno sa Srbijom učinila puno na jačanju kapaciteta, učenju, znanju, ne samo zaposlenih u Komesarijatu, MUP-u, Graničnoj policiji, donirajući i opremu i sve što je važno za rad tih institucija.

Podsetila je da je u prekograničnoj saradnji obezbeđeno 200 miliona evra kao grant EU, kao podrška upravljanju granicama.

Prema njenim rečima, ono što je druga važna oblast je integrisano upravljanje granicama gde je kroz sektorsku saradnju obezbeđeno 28 miliona evra.

To nisu samo donacije, već sredstva koja obezbeđuju širu bezbednost građana i svih koji prolaze kroz Srbiju, rekla je Miščević.

Miščević je navela da je važan segment posete Johanson, sem ove direktne saradnje sa EU i nadležnim telima, unapređenje saradnje sa Fronteksom i sa Europolom.

Bila je to i prilika da se prestave rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi, posebno migranata.

Miščević je podsetila i da je jako važan segment u ostvarivanju obaveza u procesu integracija u uslovima migrantske krize i otvaranja zapadnobalkanske rute, bio i usklađivanje viznog režima, tako da je Srbija uspela za četiri meseca da uvede vize za građane šest zemalja.

„Ta činjenica je u ogromnom procentu smanjila broj tražilaca azila i onemogućila ilegalan ulazak iz Srbije u EU. Sada govorimo o unapređenju saradnje a naše uključivanje u taj mehanizam i Evropsku mrežu za migracije je važan segment", rekla je Miščević.

Izvor: Tanjug