Министри ЕУ данас о проширењу, на састанку и партнери који теже чланству у ЕУ

30. април 2024. | Брисел

Министри ЕУ данас о проширењу, на састанку и партнери који теже чланству у ЕУ

У Бриселу се данас одржава други дан неформалног састанка Савета ЕУ за опште послове, током којег ће министри за европске послове држава чланица ЕУ разговарати о процесу проширења ЕУ, укључујући и област владавине права, са десет партнера са европском перспективом, међу којима је и Србија.  

Састанак Савета за опште послове ЕУ одржава се поводом 20 година од великог проширења ЕУ 2004. године, када је десет земаља приступило ЕУ.

Током прве радне сесије министри су се усмерили на тему владавине права у процесу проширења, а на састанку Србију представља в.д. помоћника министра у Министарству за европске интеграције Мирослав Гачевић.

Учествују и представници Црне Горе, Албаније, Турске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Украјине, Молдавије, као и Приштине.

„Први пут окупићемо се на Савету, не само са 27 држава чланица, већ и са свим партнерима са европском перспективом. То је веома снажан сигнал који им данас шаљемо да су они већ део породице“, рекла је новинарима по доласку на састанак министарка спољних и европских послова Белгије Ађа Лабиб, чија држава председава ЕУ. 

Она је додала да кандидати треба да спроведу реформе, али и да ЕУ мора да се реформише.

Већина представника држава чланица ЕУ, по доласку на састанак, указала је да је процес проширења добио нови замах с обзиром на геополитичке промене. Они су истакли важност овог процеса и за очување владавине права.

Министри током састанака Савета ЕУ за опште послове разговарају и о значају очувања владавине права у „Унији будућности“, као и о самој будућности ЕУ. 

Синоћ је, првог дана састанка министара за европске послове држава чланица ЕУ, одржана церемонија у Бриселу, током које је председник Европског савета Шарл Мишел рекао да ЕУ и државе кандидати морају да буду спремни за прошрење до 2030. године. 

Он је поручио да наредни талас проширења ЕУ представља геополитички императив и „нови састанак са историјом“.

Извор: Танјуг